Генералът от резерва Михо Михов изнесе лекция в НВУ „Васил Левски”

Във вторник, 24 февруари в Дома на културата на НВУ „Васил Левски” председателят на Комисията по отбрана в 43-тото Народно събрание –  генерал от резерва Михо Михов изнесе лекция на тема „Значението на военния фактор в системата на националната сигурност”.
В своята лекция пред управлението, академичен и административен  състав на Националния военен университет генерал Михов говори за значението на военния фактор в развитието на обществото и националната сигурност, която в действителност е едно особено динамично състояние на държавата, структурите и органите, които гарантират правата и свободите на гражданите на съответната нация, осигуряват трайна обстановка за икономически просперитет. Националната сигурност се определя от интересите на една държава, каза генерал Михов. Никой не игнорира или афишира военния фактор, защото преди военния фактор трябва да има дипломация, а дипломацията се интересува от интересите на нацията и народа –  наблегна още Председателят на комисията по отбрана в 43-тото Народно събрание.
Той спомена за раздвижването в двете цивилизации –  европейската и мюсюлманската и припомни, че България е имала традиционно добри отношения с държавите от арабския свят. Като военен експерт той наблегна на ролята на тероризма в съвременния свят, говори за кризата в Украйна и появата на Ислямска държава. „Промените в света не винаги спазват плановата логика”, каза генерал Михов.
Близо половин час генерал Михов отговаря на въпроси.
В края на срещата началникът на НВУ „Васил Левски”  - бригаден генерал Тодор Дочев благодари на генерал Михов и му подари книгата на Симеон Радев „Строители на съвременна България” .

Назад