Курсант старшина Анастас Караиванов е носителят на Академичната награда „Трети март”

Носителят на Академичната награда „3-ти март” на Община Велико Търново за 2015 г. е курсант старшина Анастас Караиванов. За първи път наградата беше връчена на общоградското честване на Националния празник  3 март  пред Община Велико Търново. Наградата се присъжда ежегодно в чест на Националния празник на България на изявен курсант или студент от НВУ “Васил Левски”. Левовата равностойност на наградата е в размер на 3 000 евро.
Старшина Караиванов e  родом от Смолян, петокурсник във Факултет „Общовойскови” на Националния военен университет. Тази година завършва обучението си по военна специализация „Мотопехотни и танкови войски” и гражданска специалност „Национална и регионална сигурност”. Средният успех от дипломата му е Отличен, успехът от държавните изпити по гражданската специалност - Отличен 6.00.
Старшина Караиванов владее на много добро ниво английски език и на добро ниво сръбски език. Участва в Представителния блок курсанти на НВУ „Васил Левски”. Има участия в научни конференции и международни учения по Плана за  съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и в чужбина за 2014 г. ''За нас курсантите е чест и гордост, че вярвате в нас и ни подкрепяте. Вярваме, че ще продължим да се представяме достойно”, каза старшина Караиванов. Носителят на  академична награда „Трети март” сподели, че ще използва паричната награда за професионалното си усъвършенстване.
Самото честване на Националния празник 3-ти март започна с военен ритуал и издигане на националното знаме. В него участваха курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски".

Кметът на Общината – инж. Даниел Панов произнесе слово за празника пред гражданите и гостите на старата столица.
По-късно венци и цветя, в знак на признателност, поднесоха общественици, депутати, ученици и граждани пред паметника, почитащ войните участвали в Руско-турската Освободителна война, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война – „Майка България”.

Назад