НВУ „Васил Левски” зае трето място в Републиканска студентска олимпиада по физика

На 14-15 май 2015 г. факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” бе домакин на Републиканска студентска олимпиада по физика.
48 участници от отборите на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Технически университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и НВУ „Васил Левски” „премериха” знания по физика.
Отборът на Военния университет зае третото място като първите две места спечелиха тимовете на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Технически университет – София.
Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев връчи купи, медали и грамоти на призьорите и свидетелства за участие на всички студенти и курсанти от отборите.
Началото на провеждане на олимпиадата по физика е през 1979 г., като през 1980 г. за пръв път отборът, тогава на ВНВВУ „Г. Бенковски”, печели първо място. За периода 1991-2003 г. организирането на олимпиадата е прекъснато. След възстановяването на състезанието, най-големият успех за военния тим е през 2011 година, когато отборът завоюва второ място. Заслугата за подготовката на физиците от факултет „Авиационен” е на доцент доктор Донко Обрешков. Участници в отбора са били предишните министрите на отбраната Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев и настоящия декан на факултет „авиационен” полк. доц. д-р Марин Маринов.

Назад