Министърът на отбраната Николай Ненчев наблюдава демонстративните стрелби на курсантите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“

„Българската армия е най-голямата опора на българския народ и всички наши усилия ще бъдат насочени за подобряване на способностите и модернизация на армията”, каза министърът на отбраната Николай Ненчев след посрещането му в района на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет Васил Левски”.
По покана на началника на военния университет бригаден генерал Тодор Дочев министър Ненчев посети факултета и се запозна с част от учебно-материалната база, като разгледа симулатора 122-мм самоходна артилерийска установка, кабинет за специализирани системи за противовъздушна отбрана, кабинетите „Управление жизнения цикъл на продукта”, „Стрелково оръжие” и „Бойни припаси”.
Открит бе учебен клас на автоматизирана система за управление на огъня „Вулкан”. Представителят на фирма „Арсенал” Владимир Чучумишев подари на Факултета учебен автомат „Калашников, българско производство, подцевен гранатомет и обучителни нагледни материали.
Следобед министърът на отбраната наблюдава демонстративните стрелби на курсантите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на артилерийски стрелкови полигон „Марково“.
Преди началото на стрелбите беше отслужен водосвет от Архиерейския наместник на гр. Шумен ставрофорен иконом Димитър Стойков. По традиция демонстрациите бяха открити с изстрел от символа на българската артилерия – Черешово топче, обслужвано от разчет на патриотичен клуб „Крум Страшни”, гр. Шумен, с командир на разчета офицер от резерва полк. Марин Казаков.
Министърът на отбраната Николай Ненчев даде висока оценка на показаните способности за поразяване на цели при стрелба със стрелково оръжие и артилерийско въоръжение.
Демонстративните стрелби наблюдаваха областният управител на област Шумен Донка Иванова, началникът на щаба на Сухопътните войски на Българската армия бригаден генерал Пламен Атанасов, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев, началникът на Централно военно окръжие полковник Георги Петков, командирът на военно формирование 34200 полковник Емил Симеонов и представители на командването на Военноморските сили
Курсанти и студенти от ВВМУ „Н. Вапцаров”, абитуриенти от Шумен, Русе, Варна, Търговище, Попово и Омуртаг и деца от Каспичан бяха най-емоционалната част от наблюдаващите стрелбите.
Началникът на Националния военен университет „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев награди отличилите се в стрелбите курсанти с грамоти.
Стрелбите ръководи деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев.
 

Назад