Випуск-2015 получи дипломите и свидетелствата си на връх Шипка

79 курсанти от НВУ „Васил Левски” и 44 кадети от Професионалния сержантски колеж получиха дипломи и свидетелства за професионална квалификация на историческия връх Шипка.
С този акт се възстанови традицията от 1991 г. възпитаниците на Военния университет да получават дипломите си на различни исторически места в България.
Преди тържествения акт на връчването на дипломите на връх Шипка випускниците поднесоха венци пред Братската могила на загиналите руски воини и пред Паметника на падналите през войните в Дряново, където бяха посрещнати и поздравени от кмета на община Дряново доктор Иван Николов.
С радост посрещнаха строя на випуска и габровци. Пред паметника на Васил Априлов кметът на Община Габрово Таня Христова поздрави випускниците с думите: „Много положителна е атмиоферата, която цари около Националния военен унивреситет „Васил Левски” и във вашите редици – на задружност, на едно цяло, на чест, достойнство, дълг и смисъл на това, с което се занимавате”. Тя връчи на курсант сатршина Добрин Добринов плакет „155 Габрово град”, а областният управител на област Габрово Николай Сираков му подари плакет „Шипческа епопея”. Курсант старшина Добринов е роден в Габрово и освен постигнатия отличен успех е изявен спортист и спортен съдия.
„Днес, с тържествения акт на връчване на вашите дипломи ние показваме на предците си, които съм сигурен, че в момента ни гледат с умиление и гордост, както и на целия свят, че Българската армия има ново попълнение знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора. Това са випускниците на Националния военен университет „Васил Левски”. Те са прецизно подбрани, добре обучени, обичат Майка България и са възпитани в духа на най-здравите патриотични традиции” каза в словото си бригаден генерал Пламен Богданов.
В словото си заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов каза: „Има дълбока символика във факта, че получавате дипломите си точно на този висок връх - един от върховете на българския национален дух и лична отговорност пред днешна България“. 
„Бъдете пример за професионализъм, воля и морал за колегите и подчинените си по време на цялата си служба във въоръжените сили“, каза още заместник-министър Исмаилов.
Началникът на НВУ„Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов връчи грамота Cum Laude на 12-те курсанти, завършили с диплом с отличие.
Пред Паметника на свободата бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Николай Ненчев, областния управител на  Габрово Николай Сираков, началника на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев, началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов и кмета на община Дряново д-р Иван Николов.

Назад