НВУ „Васил Левски” участва в честването на 107-та годишнина от обявяване на Независимостта на България

Със Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново започнаха честванията по повод 107-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Рано сутринта в храма, където цар Фердинанд е обявил българската независимост, Великотърновският митрополит Григорий освети бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, както и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

 

Малко по-късно на Царския дворец, в крепостта Царевец се състоя военен ритуал по издигане на националното знаме, а под звуците на химна на България в небето полетяха стотици бели, зелени и червени балони, пуснати от великотърновски деца. На знаковата крепост бе прочетен Манифеста, с който на 22 септември 1908 год. цар Фердинанд провъзгласява България за независима държава. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов припомни ключови събития, свързани с паметната дата.

 

 

 

„Преди 107 години великотърновци чуват звъна на камбаните и разбират, че Велико Търново за пореден път е станал важна част от величавата и драматична история на родината. Нашите славни, горди и достойни предшественици сигурно са имали своите страхове, но са били водени от чист и неподправен патриотизъм. Столицата на Асеневци, вече създала българския парламентаризъм и дала името на Търновската конституция, провъзгласява Независимостта. Тя отеква в сърцето на всеки търновец и българин. Десетилетия наред по идеологически причини, празникът беше забравен. Манифестът изтрива и последните остатъци от васалитета, наложен ни от Берлинския конгрес. Този акт връща България на световната карта и ни прави равноправни и равностойни с другите народи и държави. Искам да изкажа своята лична благодарност на всички българи, които направиха възможно връщането на тази дата в историческия календар на България”, каза градоначалникът.

 

Той подчерта, че в непосредствена близост до Царевец е църквата „Св. Димитър”, където на 26 октомври 1186 год. братята Асен и Петър полагат основите на Втората българска държава. „За нас е изключителна чест и отговорност да пазим знаците на приемственост и държавност, да почитаме паметта на хората, които векове след векове, поколения след поколения отдадоха живота си за свободна и независима България”, каза Даниел Панов и честити празника на всички присъстващи.

 

Д. Панов: Изключителна чест и отговорност е да почитаме паметта на хората, отдали живота си за свободна и независима България

 

Честванията продължиха с празничен благослов, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий, след което всички присъстващи се отправиха към Пирамидата на Независимостта, за да поднесат венци и цветя.

Празнично шествие, водено от военни духови оркестри, премина по главната улица от Царевец до паметник Майка България, където бяха положени гирлянди и цветя.

Тържествата продължиха с демонстрации на строеви хватки от представителния блок курсанти и шоу-програмите на участниците в Международния фестивал на военните оркестри.

Честванията уважиха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на образованието проф. Тодор Танев, заместник- председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, народните представители Цветан Цветанов, Евгени Стоев, Радан Кънев, Мариана Бояджиева и доц. Милен Михов, заместник-министърът на отбранат доц. д-р Десислава Йосифова, представители на политически формации и неправителствени организации, стотици граждани.

С тържествена заря-проверка във Велико Търново завърши празничната програма по повод 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Сред официалните лица на вечерната церемония на площада пред Царевец бе председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Цачева: Независимостта в съвременния свят е насочена към гарантиране на националните ни интереси

В празничното си слово произнесе тя каза: „И днес се питаме в какво се изразява независимостта ни, как тя се отразява в живота ни. Безспорна истина е, че независимостта на България винаги е свързана със свободата и просперитета на нашето Отечество. Но дебатът, който никога не е преставал, е за връзката между независимост и суверенитет. С акта на провъзгласяване на нашата Независимост и нейното международно признание, България постига своя пълноценен държавен суверенитет, за да сме държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи, както пише в Манифеста, прогласен тук на 22 септември”.

Тържествата във Велико Търново завършиха с празнични илюминации и аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”.

Назад