16 октомври - Празник на Търновския гарнизон

С историческо слово на доцент Марко Златев бе открит Празника на Търновския гарнизон на 16 октомври 2015 година в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” в град Велико Търново.

Възстановяването на празника Търновския гарнизон на бе обявено със заповед на Началника на гарнизон Велико Търново бригаден генерал Пламен Богданов. Самата идея за възстановяването на празника идва от  Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, които заедно с Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски” организираха честването. В своето празнично слово, бригаден генерал Богданов каза: „С тържества, като днешното, историческата памет на града и народа ни се съхранява, развива и предава от поколение на поколение. Тя е много важна част от обществената и икономическа среда, която ни гарантира съхраняване и продължаване на рода български. Споделяйки този стратегически възглед, днес сме се събрали, да възстановим Празника на Търновския гарнизон. Поставили сме си амбициозната цел да популяризираме идеята - от 2016 година, на 20 октомври да се възобнови честването. При подкрепа от страна на гражданството и поради значимостта на това обществено събитие, то може да стане част от  културния календар  на града и да обогати неговото културно-историческо развитие. Като български генерал, настоящ началник на гарнизона, ректор на Националния военен университет „Васил Левски” и като българин, искрено се надявам възстановяването на Празника на Търновския гарнизон да срещне вашето разбиране и подкрепа и да се превърне в още един празник от календара на Община Велико Търново, в още един повод за гордост и чувство на родолюбие!”

          За мястото на Празника на гарнизона и неговата значимост в днешното общество говори в приветственото си слово ИД кмет на Община Велико Търново Снежана Данева: „Възстановяването на празника на великотърновския гарнизон е нашия скромен днешен принос в общото ни усилие да пазим своята идентичност. Да пазим паметта, имената и спомена за героите на нашата общност. Да почитаме, ценим и уважаваме труда на хората, които и днес са свързали живота, кариерата и съдбата на семействата си с Българската армия.”  

Приветствие от името на Сдружението на офицерите и сержантите от запаса и резерва отправи Иван Петров.Честването на празника завърши с концерт на Фестивалния оркестър.

Назад