Курсантите-първокурсници от НВУ „Васил Левски” положиха военна клетва

Курсантите-първокурсници от Националния военен университет „Васил Левски” положиха военна клетва на 13 октомври. Тържественият ритуал се проведе на Ритуалния плац на Университета, пред паметника на Васил Левски.
„Очакват ви предизвикателствата на военната служба. Очаква ви тръпката от успеха и възможните разочарования от трудните страни на войнския живот. Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-голямо ще е удовлетворението и самочувствието от  изпълнените задачи.  Преодолявайте с твърдост трудностите. Влагайте в изпълнението на поставените ви задачи цялото си сърце, ум и душа. Защото го правите за вас и за България. Никога на забравяйте, че сте част от един от символите и гарантите на държавността – армията”, каза в своето слово към първокурсниците началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал д-р Пламен Богданов.
Сред гостите на тържеството бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Политическия кабинет на Министъра на отбраната Илия Налбантов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада Пламен Йорданов, народният представител доц. д-р Милен Михов, областният управител на Област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, заместник-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, председателят на Великотърновския Общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник-директорът на Областна дирекция на МВР – Велико Търново – комисар Христо Христов, директорът на Областно управление на ППБЗН – Велико Търново – комисар Красимир Кръстев, членове на Съвета на настоятелите на НВУ и много родители и близки на курсантите, както и над 850 ученици от средни училища от областите Габрово, Търговище, Разград и Велико Търново.
Поздравление първокурсниците получиха от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в което се казва: „Учете се и творчески прилагайте придобитото знание. Усвоявайте изкуството на лидерството. След броени години всеки един от вас ще застане на чело на всеотдайни защитници на Отечеството, които ще имат зад гърба си боен опит и участие в реални мисии. Тези мъже и жени ще очакват от вас другарско разбиране, справедливост и твърда ръка.”
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев се отбрана към първокурсниците с думите: „От сърце ви желая силен старт и още по-силен финал на престоя ви тук в Националния военен университет. Бъдете активни в учебния процес, тренирайте ума и тялото си и се подготвяйте да вземате важни решения. Да сте подготвени ще рече да имате знанията, но и силата да формулирате и да отстоявате решенията си. Пред вас е най-светлият пример – нашият национален герой Васил Левски. Той доказа, че да се бориш за свободата на Родината и за запазване на българското национално достойнство не са необходими много думи. Нужни са действия и безгранична отдаденост. Такова поведение приляга на българския воин.”
Празникът завърши с тържествен марш на положилите клетва първокурсници.
13 октомври беше и Ден на отворените врати в Националния военен университет „Васил Левски”. В Деня на отворените врати бе направен показ на въоръжение и бойна техника, изучавани от обучаемите по военни специалности в Университета. Посетителите имаха възможност да посетят храма „Свети седмочисленици” и музея на НВУ.
 

Назад