Курсанти от НВУ „Васил Левски“ спечелиха награди от Хакатон

Курсантите Константин Димитров, Християн Ставрев и Захари Парзулов, състезатели в отбора на Националния военен университет Spаce Division, спечелиха две от престижните награди в Хакатон по програма „Коперник“, който се проведе на 20 и 21 април 2019 г. в София. Те се справиха успешно с поставената задача да изтеглят и обработят на специализиран софтуер сателитни изображения. Чрез спектрален анализ на  Черно море отборът на НВУ наблюдава концентрация на хлорофил, която е индикатор за процеса цъфтеж на водата, при който се отделя метан и е показател за редица химични процеси във водата и въздуха в района. По косвен път курсантите доказаха замърсяване на атмосферата в крайбрежната зона.
За да бъдат потвърдени данните от експеримента, обучаемите изработиха прототип на електронно устройство за мониторинг на атмосферата, което засича различни замърсители. Приборът за околната среда предизвика интерес от страна на директора на Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. Румен Недков. Той поздрави курсантите за успешния им проект и изрази надежда за по-нататъшна съвместна работа. Участниците демонстрираха и платформа за мобилно приложение, която визуализира постъпващите данни и стойности на различните показатели.
Една от наградите, които спечели отборът, е достъп до сателитни изображения на действащите сателити на Европейската космическа агенция. Втората награда е отборно посещение на фестивала за технологични иновации WEBIT.FESTIVAL, на който ще имат възможност да се запознаят с най-новите технологии свързани с роботика, изкуствен интелект, сателитен мониторинг, отбрана, облачни услуги, приложения и др.
 

Назад