ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА И ПОЛАГАНЕ НА АКАДЕМИЧНА КЛЕТВА В НВУ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

89 курсанти и 494 студенти – първи курс от Националния военен университет „Васил Левски” и 144 кадети от Професионалния сержантски колеж участваха на откриването на  Учебната 2011-2012 година.


Тържеството започна с приемане на строя от заместник-министъра на отбраната Валентин Радев и академично слово на ректора на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов. След това курсантите, кадетите и студентите-първокурсници положиха академична клетва, чрез която се врекоха в общочовешки и академични ценности. Пред себе си, своите колеги, Великотърновската общественост и висшето ръководство на отбраната на страната те приеха дълга да бъдат честни и почтени, верни патриоти и защитници на законността в държавата.

„Днешният ден е особено паметен за вас и аз съм сигурен, че вие няма да го забравите до края на живота си. Днес вие ставате част от колектива на висше училище с над 130-годишна история. Вие сте на правия път и България ви благодари за избора. Към вас са насочени огромни очаквания и надежди. В дни като този често се чуват думите дълг, чест, любов. Те обаче не са за ежедневна употреба и вие сте тези, които ще трябва да ги изпълните със съдържание”, каза в словото си заместник-министър Радев.Великотърновският митрополит Григорий, кметът на общината д-р Румен Рашев, областният управител доц. Пенчо Пенчев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и много други гости дойдоха във Велико Търново, за да уважат откриването на новата учебна година.

След тържеството те имаха възможност да разгледат учебно-материалната база и да присъстват на демонстрациите на курсантите. Курсантите от старшите курсове демонстрираха уменията си на полоса за специални тактически действия, действия на тактическа група в населен район, умения по алпийска подготовка и стрелба и много други.

Словото на Началника на НВУ “Васил Левски” може да прочететe тук.


 3 октомври 2011 г.

Назад