Парашутен лагер-сбор на курсантите от НВУ „Васил Левски”

В периода 6-10 юни 2011 г. на летище Долна Митрополия бе проведен лагер-сбор за изпълнение на парашутни скокове с курсантите от всички курсове на специализация „Разузнаване” от факултет „Общовойскови” и курсантите от втори курс на специализация „Летец-пилот” на факултет „Авиационен”.


Скоковете се проведоха от самолет АН-2 на 12-ти транспортен авиополк. В процеса на подготовката на курсантите от специализация „Летец-пилот” на факултет „Авиационен” се включиха инструктори от 24 авиобаза – Крумово и представители на Военновъздушните сили.

По време на лагер-сбора общо курсантите изпълниха над 200 опознавателни и учебно-тренировъчни парашутни скокове, денем и нощем, от средна височина, с принудително и ръчно разтваряне на парашута, без и с оръжие и снаряжение от 500 до 1200 метра.

Парашутната подготовка е от задължителния блок на учебните дисциплини в раздел “Военно-специална подготовка” на курсантите от специализация „Разузнаване” и включва теоретична лекционна част и практически занятия.

Практическите занятия имат за цел да се изучи парашутната материална част, устройството и правилата за експлоатация на парашутните прибори, да се изградят навици и умения за скатаване на десантните парашути, за подготовката и закрепването на оръжието, снаряжението и товара за скок, правилата за действие на парашутиста в различни случаи при изпълнението на парашутни скокове и изпълнение на такива в различни условия на обстановката.

Ръководител на занятието бе подполковник доцент доктор Николай Гаджалов - началник на катедра „Разузнаване”, а ръководител на парашутните скокове – парашутният инструктор на НВУ „В. Левски” капитан Ивайло Нешев.

На заключителния етап от парашутния лагер сбор в Долна Митрополия присъства началникът на НВУ „В. Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов. Курсантите от специализация „Разузнаване”, комуникирайки на английски език, демонстрираха парашутни скокове от 500 метра с последващо изпълнение на планирана тактическа задача.

Бригаден генерал Цветан Харизанов връчи парашутните книжки на курсантите, извършили своя първи скок.


Назад