Завърши комплексно тактическо учение “Обединени усилия 2012”

От 19 до 21 юни 2012 г. в НВУ “Васил Левски” се проведе Комплексно тактическо учение “Обединени усилия 2012” на тема “Охрана и отбрана на база” с ръководство: Офицер, планиращ учението – бригаден генерал инженер Цветан Харизанов, офицерът, провеждащ учението полковник проф. доктор Георги Камарашев, офицер ръководещ учението е полк. доц. доктор Христо Атанасов и директор на учението полковник доц. д-р Димитър Димитров.
В учението участваха 435 курсанти от факултет “Общовойскови”, факултетите “Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен и “Авиационен” в Долна Митрополия на НВУ “Васил Левски”, кадети от Професионалния сержантски колеж и още 82 офицери, сержанти и войници от командния, преподавателския и обслужващ състав.
Бяха използвани общо 21 единици бойна техника и автомобили.
В бойните действия, освен техника и въоръжение на военния университет, бяха използвани безпилотни самолети за разузнаване, три леки бронирани джипове “Хамър” от 61-ва механизирана бригада в Карлово и вертолет от военната база в Крумово.
Учението се проведе в три етапа.
Първият етап включи формирането на нещатните формирования, провеждане на планиращи конференции и разработването на необходимите документи за провеждането на учението.
Вторият етап бе проведен на 19-20 юни като компютърно подпомагано учение с използване на симулационната система JCATS в Центъра за подготовка на кадри за участие в операции по поддържане на мира на НВУ “В. Левски”. През този етап бяха симулирани и отработени основни действия на ротна тактическа група в обема на дейностите по охрана и отбрана на база в рамките на операции по поддържане на мира. Ръководител на компютърно-подпомаганото учение бе подполковник Георги Пенчев.
За създаване на по-голяма реалистичност по време на комплексното тактическо учение е създадена изходна тактическа обстановка, която е следната и бе представена в брифинга на директора на учението полк. доц. доктор Димитър Димитров.
Действията се развиват в страна с условно наименование Янистан, в която враждата между два основни етноса ЗЕЛЕНИ и КАФЯВИ е довела до интензивен въоръжен конфликт. Многото жертви и липсата на перспективи за изход от създалата се в страната ситуация довежда до необходимостта за намеса на международната общност.
“С резолюция на Съвета за сигурност, ООН взема решение да изпрати стабилизиращи сили в страната, като България участва в мисията със своя тактическа група. Обстановката в Янистан е изключително нестабилна. Най-критично е положението в района на град Велики Гуслар, която е и зоната за отговорност на ротната тактическа група. В резултат на нарастващото насилие голяма част от населението, разположено в източната част на страната, е принудено да напусне своите домове и да се засели в по-спокойните централни райони на страната. Като превантивна мярка мироопазващите сили заедно с местното правителство и международни НПО изгражда бежански лагер в района.”
През третия етап на учението, в страната с условно наименование Янистан, курсантите и кадетите извършиха проверка на автомобил при влизане в базата, водиха наблюдение от наблюдателен пост, унищожиха импровизирано взривно устройство, извършиха дейности по приемане на бежанци в устроен бежански лагер и им раздадоха хуманитарна помощ, отблъснаха нападение на отделни кули на патрулната база, приведоха в действие групата за бързо реагиране (QRF) с използване на вертолет „Кугар” и евакуация на ранен, проведоха бойна стрелба за неутрализиране на по-големи паравоенни формирования.
 
При отработване на учебните въпроси по прочистване на сграда участва полицейско подразделение от Областна дирекция на МВР, Велико Търново.
Заключителният етап на учението се проведе на полигона край Беляковец и бе наблюдавано от заместник-началника на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов и началника на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов.
 
Повече снимки можете да разгледате в галерия.

Назад