Ритуал по присвояване на първо офицерско и сержантско звание на Випуск 2012

      На 27 юли 2012 г. пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново се проведе ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите на Националния военен университет “Васил Левски” от „Випуск 2012“ и присвояване на първо сержантско звание и връчване на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж.

     На ритуала присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, проф.д-р Пенчо Пенчев, областен управител на област Велико Търново, кметът на града Даниел Панов, председателят на великотърновския общински съвет Николай Ашиков, Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-командирът на Военноморските сили комодор Георги Мотев, заместник-началникът по учебната част на Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров” капитан І ранг доцент Калин Калинов, бригаден генерал Красимир Кънев, командир на 61-ва механизирана бригада, представители на военнопатриотичните съюзи и общественици.

     През настоящата учебна година завършват 88 курсанти, обучавани по 4 военни специалности, на които се присвоява първо офицерско звание “лейтенант”. Те получават образователно-квалификационната степен “бакалавър” по военна и гражданска специалност. Випускниците, които завършват с успех над отличен 5.50 (от целия курс на обучение и от държавните изпити) са 10 души. Курсантите-жени са 13.

     Първенец на Випуск-2012 е лейтенант Мая Стоянова – специалност “Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване” със специализация „Тилови войски и горивосмазочни материали”. Тя завършва обучението си със среден успех от курса на обучение Отличен 5.97 и от държавните изпити Отличен 6.00. Лейтенант Стоянова е родена в гр. Димитровград. По време на обучението си е участвала многократно в състезания по лека атлетика и за четири години е спечелила шест първи места, 2 втори и 2 трети. Участвала е и световно първенство по петобой и по планинско бягане 8,4 км за жени. Преминала е обучение по гражданската специалност в продължение на един семестър в Университет по отбрана в Бърно, Чехия по програма „Еразъм”.  Многократно е участвала и е представяла доклади в научни конференции.

Първенец на специалност “Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски” е лейтенант Георги Ангелов, на “Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване” е лейтенант Петя Банкова, на “Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи” е лейтенант Добрин Русев и на “Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили” е лейтенант Диляна Георгиева.

     Разпределението на випускниците в поделенията на Българската армия е извършено според класиране по специално разработена методика.

     Първенецът на Випуск-2012 на НВУ е награден със заповед на министъра на отбраната с офицерски кортик и парична награда в размер на 500 лв, а първенците на специалности с грамота и 250 лв. Грамоти получиха 7 от лейтенантите с диплом с отличие.

     Първо сержантско звание „младши сержант“ бе присвоено на 144 кадети, от които 25 жени, от петия випуск на Професионалния сержантски колеж. Първенец на випуска е младши сержант Николай Александров от военно формирование 54060 в гр. Шумен. Той е от специалност „Командване на войскови единици до взвод” и е постигнал успех отличен 6.00.

     Първенец на секция “Сухопътни войски” е младши сержант Иван Станчев от военно формирование 54120 в Пловдив, а за секция “Военновъздушни сили” – младши сержант Тодор Дойчев от военно формирование 28000 – Граф Игнатиево. Завършващите с отличие випускници на Професионалния сержантски колеж са 46 души.

     Със заповед на началника на отбраната първенецът на випуска е награден с грамота и парична награда в размер на 250 лв., а първенците на секции с предметни награди.

Галерия присвояване на първо офицерско и сержантско звание 2012

 

Назад