Курсант-старшина Ивелина Жекова е носителят на Академичната награда „3-ти март” за 2013 година

Носителят на Академичната награда „3-ти март” за 2013 г. е курсант-старшина Ивелина Жекова.
Старшина Жекова завършва обучението си по военна специалност „Войски за ядрена, химическа и биологическа защита и екология” с гражданска специалност „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи”.
Член е на Общото събрание на НВУ „Васил Левски”, на Курсантско-студентския съвет във Военния университет и на Факултетния съвет на Факултет „Общовойскови”.
Участва в отбора по стрелба с пистолет „Макаров” на НВУ, като в последните три години е носител на 2 сребърни и 1 златен медал от различни състезания по стрелба в Българската армия.
Владее английски език на писмено и говоримо на много добро ниво по стандарт на НАТО и турски език на добро ниво.

Церемонията по връчването на академичната награда започна с изпълнение на националния химн и слово за предстоящия Национален празник, произнесено от доц. доктор Марко Златев.Гости бяха кметът на община Велико Търново Даниел Панов и общински съветници, водени от председателя на Великотърновски общински съвет Николай Ашиков.


 

„Едни от най-важните качества, които трябва да притежава човек са воля и постоянство. Тези качества са възпитали в мен моите родители, преподаватели и командири, за което сърдечно им благодаря. Благодарна съм и на своите колеги и приятели, които са ме подкрепяли и продължават да ме подкрепят в трудни моменти. Винаги съм се стремяла да полагам максимални усилия, за да постигам максимални резултати”, каза след получаването на наградата курсант Ивелина Жекова.

Академичната награда „3-ти март” е учредена през м. Януари 2008 г. от Великотърновския общински съвет. Присъжда се на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски”, който е последна година, редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортна, културна и обществена дейност, без административни наказания.

Наградата се присъжда ежегодно по повод Националния празник на България и е в размер на левовата равностойност на 3000 евро.

Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов връчи грамота за принос за издигане престижа на НВУ “Васил Левски”, съхраняване на човешките и институционални добродетели и ценности и проявена гражданска доблест на студента Росен Любенов, който в края на изминалата година върна погрешно дадени пари в клон на банка във Велико Търново. Росен Любенов изрази своята благодарност за връчената награда, като каза че е горд да бъде студент в Националния военен университет.

С лекция на доц. доктор Хитко Вачев от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” „Столичния Търновград и идеята за третия Рим и втория Йерусалим” завърши предпразничния ден. Бригаден генерал Харизанов обяви решение на Академичния съвет за подкрепа на издигнатата кандидатура на доц. Вачев за награда „Велико Търново”.

Назад