148 години от гибелта на Апостола на свободата бяха отбелязани в Националния военен университет „Васил Левски“

Безсмъртното дело на Апостола на свободата бе почетено с военен ритуал пред паметника на Левски в района на Университета. Курсанти поднесоха венци от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от името на Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и от НВУ „Васил Левски”.

Министър Каракачанов прие строя на целия личен състав на НВУ „Васил Левски”.

Слово за Левски произнесоха курсант-сержант Деси Бельова и курсант-сержант Йордан Стойчев.
Курсант Елена Павлова прочете класираното на първо място в конкурса есе „Левски – пример за продражание и вдъхновение за възпитаниците на НВУ”, след което министър Каракачанов връчи грамотите на отличените участници в конкурса.
„Левски е човекът, който със своята дейност направи революция в съзнанието на българите. Затова на този ден моят апел към вас е да прочетем всички по нещо за Левски. Той ни е необходим всеки ден. В това трудно ежедневие, във време на объркани ценности, вместо да се оглеждаме било на изток било на запад, именно Левски може да ни даде самочувствието и вдъхновението да вървим напред. Да решаваме делата си по български“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсанти и преподаватели на Националния военен университет „Васил Левски“.
В словото си министър Каракачанов подчерта още, че в своята дейност Левски обхваща не само онези земи, които са част от днешното Отечество България. Той припомни думи от едно от писмата на Апостола „И ние българите искаме да живеем свободно в земите си – България, Тракия и Македония“. „Тези негови идеали станаха пример за подражание на следващите и по-следващите поколения български революционери. Защото, ако не беше Левски, ако не беше неговата мрежа, ако не бяха онези дейци в тогавашната отоманска империя или в емиграция, на които той събуди духа и ги насочи в правилната посока, нямаше да има Априлско въстание и Освобождение. В идеалите на Левски видяха смисъла на своя живот останалите под турско робство след Берлинския конгрес българи в Тракия и Македония“, каза министърът на отбраната.
Той пожела на курсантите в НВУ да следват пътя на Левски и да не забравят неговото дело и живот.
Бригаден генерал Иван Маламов се обърна към министъра на отбраната Красимир Каракачанов с думите: „Искам да ви връча знака на университета – символ на признателност и уважение за всичко, което правите за Българската армия и за Националния военен университет. Господин министър, във Ваше лице Националният военен университет вижда приятел и съмишленик. Благодаря Ви за подкрепата към Университета“.
Почетен караул от НВУ „Васил Левски”, Военният духов оркестър и представители на управлението и академичния състав участваха в общоградското поклонение пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново.
Поклонението започна с изпълнение на стихотворението „Обесването на Васил Левски” от курсант-сержант Атина Трайкова и курсант Цветомир Крамарски и продължи със слово на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Заупокойна молитва отслужи Негово Високоблагоговейнство Свещеноиконом Славчо Иванов.
Венци и цветя пред паметника на Левски поднесоха представители на институции, общински съветници и жители на града.

Бакалавърски програми

НВУ предлага обучение по 11 бакалавърски програми няколко области на висшето образование.

подробности

Магистърски програми

НВУ предлага обучение по 11 магистърски програми няколко области на висшето образование.

подробности

Докторски програми

НВУ е акредитиран по 19 докторски специалности в няколко области на висшето образование.

подробности

Квалификационни курсове

НВУ предлага квалификация, преквлафикация и валидизация на широк спектър от професии.

подробности