Александър Кръстев учи магистратура по национална и регионална сигурност и подготвя изложба на хора в униформа

Фотографията е голямата страст на Александър Кръстев, който в момента учи магистратура по национална и регионална сигурност, управление на кризи в Националния военен университет „Васил Левски“. Въпреки че е възпитаник на Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“ във Велико Търново и е бакалавър по стопанско управление, Александър е избрал да превърне хобито си в професия.

Александър Кръстев

„Всъщност аз много обичам да снимам хора и сега в главата ми се оформя един проект за изложба на тема „Работещите хора на България“. Искам да снимам хора в униформа – военнослужещи, полицаи, лекари, сервитьори, фризьори… И понеже в момента уча магистратура във Военния университет, ще започна с фотографии на военнослужещи“, казва Александър и признава, че целта му е да търси този един единствен кадър, който да показва и душата на човека, и спецификата на неговата работа.

Александър бил тийнейджър, когато усетил, че фотографията го привлича и много бързо я превърнал в сериозно хоби. Въпреки това учил всичко друго, но не и фотография. В гимназията по електроника завършил „Радиотехника, телевизия и радиосистеми“ и „Сателитна телевизия и аудиосистеми“. Взел диплома за бакалавър по стопанско управление във филиала на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Там записал и магистратура, която така и не завършил, защото станал баща. Преди да влезе в университета обаче, много държал да влезе в казармата и го направил в химическите войски в Горна Оряховица.

Александър Кръстев

„Дълго време работих в рекламния бизнес, като правих стратегии как съответната фирма да рекламира продукта си. Започвах от това как да подбират персонала си, обсъждахме пакетирането на продуктите, проучването на пазара, обучение на търговския екип как да общуват с клиентите си, с една дума – всичко. Но преди четири-пет години осъзнах, че вече не искам да се занимавам с интересите на хората, уморих се аз да искам да развивам техния бизнес, пък те да нямат желание да го развиват“, признава Александър.

Напуснал рекламния бизнес, инвестирал в скъпа фотографска техника и започнал да търси семинари, обучения, уъркошопи, мастър класове по фотография. Опитвал продуктова фотография, модна, интериорна, за да разбере кой тип фотография най-силно го привлича. И осъзнал, че да снима хора е голямата му страст. Но не в студио, а по време на събития - конференции, фестивали, концерти, модни и бизнес събития.

Александър КръстевАлександър Кръстев

„10 години мислех каква магистратура да завърша, исках да е различна от стопанското управление и да е свързана или с дипломация, или с национална сигурност. Така избрах Националния военен университет и въобще не съжалявам. Интересно ми е, това, което уча и някой ден искам да комбинирам фотография с националната сигурност и дипломацията. Искам да снимам събития на високо дипломатическо ниво, успели хора, хора, които са се потрудили да станат това което са – политици, спортисти, актьори… Докато размишлявах върху това, ми хрумна и идеята за проекта „Работещите хора на България““, усмихва се Александър и признава, че когато снимал празника на Военния университет, останал възхитен от тържествения марш на курсантите в края на събитието.

Александър Кръстев

„Когато снимам събитие за първи път, ми трябва време да се ориентирам. Търся моментите, които са ключови за събитието и които ще ми позволят да направя този един кадър, който ще опише цялото събитие. Това е т.нар. иконична фотография, в която искам да специализирам. А кадърът от празника, който за мен обхваща цялото събитие, е този, в който дядо Григорий благославя целия строй от трибуната“, обяснява Александър Кръстев.