Клуб „Любознателните“

От учебната 2015 - 2016 г. в Националния военен университет работи клуб „Любознателните“, чийто ръководител е гл. ас. д-р инж. Николай Долчинков. Около 15 курсанти и студенти участват в заниманията на клуба всяка година. Те са и основните организатори на три от най-интересните и творчески събития във Военния университет.

„Когато решихме да започнем да се събираме с първата група момчета и момичета, идеята беше да работим по теми, които не са включени в учебния процес, но пък са интересни за обучаемите. Така през годините се занимаваме с физика, електроника и техника. Космосът също е много интересен за младите хора“, казва д-р Долчинков, който през всичките години от съществуването на клуба, е работил с повече от 60 курсанти и студенти.

Фотографски конкурс, който провокира ученици, студенти и курсанти да търсят интересни природни феномени, е първото събитие, организирано от клуба. Седем издания има вече тази надпревара и всяка година е с различна тематика. Членовете на клуб „Любознателните“ са в основата и на състезанието по приложна електроника, и на конкурса за постери. И двете събития имат вече шестгодишна традиция.

Два вътрешни проекта е спечелил клубът през тази година. Единият е за оборудване на работно пространство с уреди за измерване, изработване на изделия и извършване на експерименти. А вторият е за създаване на лаборатория за моделиране с 3D принтери. Младите учени и техният ръководител работят и по проект за изграждане на обсерватория.

Освен това членовете на клуба са традиционни участници и в изложението „Младежко техническо творчество“, което се провежда в Горна Оряховица.