„Клуб по естетическо възпитание“

Клубът по естетическо възпитание на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ работи от 2020 г. Създаден е в разгара на пандемията от коронавирус, когато курсантите останаха затворени два месеца.

„Започнахме с изработването на филми, с които да участваме във фестивала „Кино в длан“. Направихме с курсантите два филма, единият се нарича „Аз, курсантът бъдещ офицер на Българската армия“ и с него спечелихме награда на Съюза на народните читалища. Другият нарекохме „Епопея на незабравените” и е разказ за 12-те оди, написани от Иван Вазов в неговата „Епопея на забравените”, разказва ръководителят на клуба доц. д-р Мариана Тодорова.

В кратката си история клубът вече има реализирани и няколко идеи съвместно с две от училищата в Шумен. Заедно със СУ „Йоан Екзарх“ курсантите са реновирали стари пейки и са ги превърнали в музикално-образователни, така че всеки, който седне на пейката, за да отдъхне, може да се запознае с творчеството на видни български дейци и класици.

Заедно с ученици от СУ „Сава Доброплодни“, курсантите са разработили екологичен проект за създаване на мониторингова лаборатория „Здраве от нас за всички вас“.

Курсантите работят по създаването на още два филма – единият е за неизстрелян патрон от 1916 г. Лентата се нарича „Един изстрелян патрон по-малко, един живот повече“. Вторият ще бъде посветен на Втората световна война и ще бъде свързан с ветерани, които все още са живи и могат да разкажат спомени за войната.

Клубът има сайт, в който е събрана цялата информация за дейностите, по които курсантите работят.