Представителни роти от НВУ участваха в тържеството по повод 146 г. от Априлското въстание в Дряново

Представителни роти от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха в тържеството, с което Дряново отбеляза 146 години от Априлското въстание. Център на събитията беше Дряновският манастир, където жителите на града почитат подвига на четата на поп Харитон и Бачо Киро, която през 1876 г. води деветдневни боеве с многохилядната турска армия. Това е битката, която се превръща в една от най-паметните по време на Априлското въстание и тя беше пресъздадена от реконструктори от цялата страна.

Снимка Снимка

Тази година гости на честването бяха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, както и много кметове от областите Габрово и Велико Търново.
Тържеството започна с вечерня с панихида за загиналите въстаници, която Великотърновският митрополит Григорий отслужи в храма „Свети Архангел Михаил“ и продължи с възпоменателното поклонение пред Паметника-костница.

Снимка Снимка

Бригаден генерал Маламов прие тържествения строй от представителните роти на НВУ „Васил Левски“, построени за тържествена проверка. Денят завърши със заря.