Курсанти първокурсници проведоха занятие по оцеляване сред природата

В занятие по оцеляване сред природата участваха всички курсанти първокурсници от Националния военен университет „Васил Левски“. В рамките на два дни момчетата и момичетата трябваше да покажат натрупаните базови умения за лов и риболов, за преодоляване на водна и височинна преграда, разпалване на огън, връзване на възли и построяване на заслон. В един от учебните центрове бъдещите офицери имаха и алпийска подготовка. Освен това бъдещите офицери упражняваха оказването на първа помощ.

Снимка Снимка

„През първия етап, който беше преди месец, те учиха всичко това, което сега, във втория етап, прилагат на практика. Тренираха да правят примки и капани за различни животни, да ловят риба с подръчни средства, защото когато в близост има водоем, те ще могат да си осигурят риба, която е безценна храна за човешкия организъм. Убеден съм, че вече могат да подредят и да си запалят няколко вида огън и да си приготвят храната.

Снимка Снимка

Освен това знаят как да направят устройства за събиране и пречистване на вода, отново с подръчни средства“, коментира полк. доц. д-р Милен Иванов, началник на катедра „Специализирана подготовка“. И уточнява, че всички умения, които курсантите придобиват сега, са основа за провеждане и на тактическото оцеляване в пети курс.