НВУ „Васил Левски“ изпрати тържествено 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“

Националният военен университет „Васил Левски“ изпрати тържествено випуск 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“. 118 курсанти и 59 кадети получиха първите си офицерски пагони на тържествената церемония, която се проведе на площад „Цар Асен I“ пред Царевец.

Снимка Снимка

Ритуалът уважиха съветникът на президента ген.-лейтенант Любчо Тодоров, зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев, зам.-кметът проф. Георги Камарашев, директори на дирекции в Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, командири на военни формирования, председатели на патриотични дружества и съюзи, предишни началници на НВУ, родители и великотърновци.

Снимка Снимка

Празникът на младите офицери и кадети от 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“ започна от върха на Царевец – храма „Възнесение Господне“, където Великотърновският митрополит Григорий извърши молитва за здраве и успех. Минути преди това всички гости, родители и близки на випускниците наблюдаваха демонстративно изпълнение на отбора по специализиран ръкопашен бой.
„Днес ние от НВУ „Васил Левски” представяме пред вас, нашата гордост, випускниците от 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов”. Новите лейтенанти и сержанти, които ще се влеят в редовете на Българската армия и структурите на пряко подчинение на Министъра на отбраната.
Скъпи випускници, днес дойде и вашият час, в който ще трябва да показвате всичко, на което бяхте учени през тези пет години, всичко на което ви учиха вашите преподаватели и вашите командири.
Вие сте випуск 144-ти, не забравяйте, че имате честта да носите името на един велик български офицер Борис Дрангов. Човек, който през целия си житейски път е олицетворение на единството между думи и дела. И който никога не изневерява на принципите, които застъпва и прокламира през цялата си военна кариера: „Работете, а не приказвайте, мислете, а не запаметявайте!”, каза в словото си началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. Той се обърна и към родителите и близките на лейтенантите, за да им благодари за това че са отгледали и възпитали синовете и дъщерите си като истински българи, а след това и към гостите: „Уважаеми гости, това са випускниците на Националния военен университет „Васил Левски”. Те са интелигентни млади хора, мотивирани, подготвени, но и готови да продължат да се учат. Те обичат Майка България и са възпитани в духа на най-здравите патриотични традиции. Те са нашата гордост и трябва да бъдат гордостта на обществото“.
Лейтенант Мадлен Пенева, която завършва специализация „Материални средства, придвижване и транспорт”, е първенецът на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“. Тя получи пагоните и дипломата си от зам.-министъра на отбраната Йордан Божилов.
Лейт. Мадлен Пенева е носител и на Академичната награда „Полковник Борис Дрангов“, която й беше връчена от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, както и на отличието „Генерал Сава Муткуров“. Призът е учреден от едноименния великотърновски комитет и всяка година се дава на най-добрия курсант, роден във Велико Търново. Лейт. Пенева получи наградата от зам.-кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Снимка

Лейт. Мадлен Пенева е носител и на Академичната награда „Полковник Борис Дрангов“, която й беше връчена от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, както и на отличието „Генерал Сава Муткуров“. Призът е учреден от едноименния великотърновски комитет и всяка година се дава на най-добрия курсант, роден във Велико Търново. Лейт. Пенева получи наградата от зам.-кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Снимка

Шестима са лейтенантите, които завършват с диплом с отличие - лейтенант Алисия Узунова, лейтенант Борис Райков, лейтенант Вълю Петков, лейтенант Георги Кетенев, лейтенант Мария-Антоанета Рангелова и лейтенант Ваня Михайлова. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев връчи пагоните и дипломите на отличниците на випуска, а бригаден генерал Иван Маламов удостои лейтенантите с плакет на НВУ „Васил Левски” и грамоти „Кум Лауде”.

Снимка

Младши сержант Биляна Белчева е първенец на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“ сред випускниците на Професионалния сержантски колеж. Тя получи свидетелството си и отличие за постигнати високи резултати в обучението от зам.-началника на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев. Той връчи свидетелствата и наградите и на отличниците в дневна и в задочна форма на обучение - младши сержант Лидия Петкова и редник 3-ти клас Милена Панайотова. Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов отличи младши сержант Белчева с грамота и книгата „За честта и славата на България”, а на двамата първенци в дневна и задочна форма на обучение връчи грамота и книга „С пагони в изпълнителната власт”.
Към всички випускници и специално към първенеца на випуска и към всички отличници, се обърна и зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов, който каза: „Уважаеми випускници, вие стъпвате в редовете на въоръжените сили в ключово време на трансформация и модернизация. За съжаление и във време, когато истинска война се води недалеч от нашата страна. Време, когато предизвикателствата пред сигурността и отбраната са многобройни и произтичат от различни направления - тероризъм, незаконна миграция, регионална нестабилност, природни аномалии. Ето защо и очакванията към вас са големи, защото вие ще трябва да решавате сложни задачи често в условия на липса на време или при недостиг на ресурси. Ще имате възможността и отговорността да ръководите усвояването на нова техника и въоръжение, да изграждате отбранителните способности на България и да реализирате съюзническите ни ангажименти по укрепване на регионалната и международната сигурност. Убеден съм, че ще се справите и ще покажете високи професионализъм, воля и морал, защото сте получили знанията, уменията и закалката си в НВУ и носите в сърцата си частица от волята, морала и смелостта на вашите патрони - Левски и Дрангов.“
„Уверявам ви, че до живот ще запомните както днешния ден, така и първото преминаване през портала на военното формирование, в което ще бъдете зачислени като действащи военнослужещи. Днес се обръщам към вас като военнослужещ към военнослужещи. Това е нашата отговорност - да гарантираме сигурността на страната си в национален и коалиционен формат. Убеден съм, че и вашето поколение ще се справи с тази сериозна отговорност“, каза зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Илиев.
„Постъпвайки на обучение в Националния военен университет „Васил Левски”, ние знаехме, че ни очаква нов живот, изпълнен с изненадващи преживявания, с натрупване на знания и умения за работа в екип. И тогава, и сега ни водят желанието за успех, ентусиазъм от новото начало, сигурност и увереност, че можем да се справим с предизвикателствата стоящи пред нас.
Благодарим на целия команден и преподавателски състав на НВУ за уроците по чест, морална сила и доблест, за търпението и разбирането, които допринесоха за израстването ни като достойни бъдещи офицери. Благодарим и на вас, скъпи родители, за това, че сте винаги до нас, за възпитанието, за всички ценни съвети и за неимоверната подкрепа. Уважаеми съвипускници, пожелавам ви да вървите напред, изпълнени с енергия и непреклонност пред трудностите съпътстващи професионалния ни път“, каза в обръщението си първенецът на випуска лейт. Мадлен Пенева. Ритуалът по присвояване на първо офицерско звание завърши с тържествен марш на младите лейтенанти.