Национален военен университет "Васил Левски"

Началникът на НВУ „Васил Левски“ беше гост на тържествата в Бяла Черква

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бриг. ген. Иван Маламов беше гост на тържествата в чест на 145 г. от Априлското въстание и 45 г. от обявяването на Бяла черква за град. Бриг. ген. Маламов се включи във великата вечерня с панихида за загиналите въстаници, която Великотърновският митрополит Григорий отслужи в църквата „Св. Димитър“, а след това и във факелното шествие, което тръгна от площад „11 май“ и стигна до местността „Черничака“, изходен пункт на Белочерковските въстаници.
Снимка Снимка
Началникът на Военния университет поднесе цветя на паметника - сборно място на 101 въстаници, които преди 145 г. са последвали Бачо Киро и са станали основното ядро на четата на Поп Харитон и Бачо Киро и наблюдава възстановката на събитията, случили се през май 1876 г.
Снимка
Във връзка с честванията бриг. ген. Маламов връчи поздравителен адрес на кмета на Бяла черква Албена Тодорова.
Снимка
След това бриг. ген. Маламов посрещна президента на Република България Румен Радев, който уважи тържествата в Бяла черква. Държавният глава прие тържествения строй от представителните роти на НВУ „Васил Левски“ и официалните гости поднесоха венци пред паметника на Бачо Киро.
Снимка
Денят завърши с тържествена заря на площад „11 май“.