Национален военен университет "Васил Левски"

Курсанти и студенти слушаха лекции за разузнаването в съвременния свят

Курсанти и студенти от Националния военен университет „Васил Левски“ слушаха курс лекции за най-актуалните разработки в областта на разузнаването. Лекциите са част от международната програма „Еразъм“, по която Военният университет работи, а лектор беше д-р Мариуш Камински от Университета по отбраната във Варшава, Полша.
Снимка
„С Университет по отбраната във Варшава работим дълги години и имаме прекрасни взаимоотношения. Всяка година, преди пандемията да ограничи пътуванията ни, осъществявахме множество мобилности на курсанти, студенти, преподаватели и цивилни служители от Националния военен университет в Полша и съответно колеги от техния вуз са били наши гости и наши обучаеми. За съжаление пандемията наложи варианта да избираме виртуалната мобилност като възможност да продължим работата си по „Еразъм“. Д-р Мариуш Камински ни предложи цял модул „Разузнаването в модерния свят“ на нашите обучаеми и те проявиха огромен интерес към темата“, разказва полк. доц. д-р Невена Атанасова, която е Еразъм координатор на професионалната област „Национална и регионална сигурност“ и заедно с Центъра за дистанционно обучение организатор на поредицата от лекции.
Курсантите от специалностите „Разузнаване“ и „Мотопехотни и танкови войски“ и студенти от 4 курс по национална и регионална сигурност слушаха лекциите . Във виртуалната мобилност участва и Цветомира Койчева, която учи магистратура „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“ към Военна академия „Г.С.Раковски“ и в момента е на стаж в катедрата „Национална и регионална сигурност“ в НВУ.
Д-р Мариуш Камински е дипломат, д-р по право и директор в Колежа по администрация на отбраната в Университета по отбрана. Освен това е асистент професор в Института за държавна сигурност и работи във Факултета за национална сигурност към Университета по отбрана. Бил е депутат, зам.- председател на Националния комитет по отбрана и член на Комитета по външни работи. „Тази биография му дава интересен и добър бекграунд като дипломат и човек работил на терен, при това изключително в областта на разузнаването. Той предложи на нашите обучаеми актуални разработки във връзка с разузнаването от последните години, показа им изследвания за това как се разбира разузнаването като процес, резултат и участници, даде им различни дефиниции на водещите разузнавателни агенции в САЩ, Русия, Китай, Европейския съюз и НАТО“, разказва полк. Атанасова. И допълва, че д-р Камински е говорил за антитероризма, за разузнаването като мисия, за разузнаването във века на киберсигурността, както и за предизвикателствата пред САЩ, Русия и Китай във връзка с провеждането на техните разузнавателни политики.
Всички лекции са споделени във виртуална учебна среда. Предстои д-р Камински ще качи още свои статии и научни публикации по темата, за да може курсантите и студентите да ги ползват в обучението си.