Национален военен университет "Васил Левски"

Курсанти випускници от НВУ „Васил Левски“ участват в учение на Съвместното командване на силите

Курсанти випускници от Националния военен университет „Васил Левски“ участват в организираното от Съвместното командване на силите компютърно подпомаганото тактико-специално учение. Всички випускници на Военния университет са от специализация „Войски за ядрена, химическа и биологична защита и екология“. Учението е с органите на Автоматизираната информационна система „Преслав” на Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.
„Участваме в учението за втора поредна година, този път ни представят шестима курсанти. Нашите обучаеми се справят блестящо със задачите, които поемат тук“, коментира майор Николай Пъдарев, главен асистент в катедра „Защита на населението и инфраструктура“ в НВУ.
Темата на учението е „Действие на органите от Автоматизираната информационна система „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии, при планиране и провеждане на операция по защита териториалната цялост на Република България”.
Снимка Снимка
В рамките на два дни ще бъдат тренирани формированията за ядрена, химическа и биологическа защита при провеждане на марш до района на ядрено, химическо и биологическо събитие, водене на въздушно и земно ядрено, химическо и биологическо разузнаване, развръщане на пунктовете за провеждане на пълно ядрено, химическо и биологическо обеззаразяване на личен състав, техника и екипировка, чрез използване на симулационната система Joint Conflict and Tactical Simulation.
В учението „Преслав“ 21 участват над 100 специалисти по ядрена, химическа и биологическа защита от Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка от състава на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националния военен университет.