Национален военен университет "Васил Левски"

Полковник доц. д-р Николай Урумов се срещна със старшина Юрген Щарк от командната структура на НАТО

Заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ по учебната и научната част се срещна със старшина Юрген Щарк, главен сержант на командване от командната структура на НАТО в Неапол. Полковник Урумов връчи на своя гост знака на Военния университет.
Снимка
Старшина Щарк е лектор в курса „Начална подготовка за заемане на длъжности в структурите на НАТО“, който се провежда във Военния университет. Курсът е първи по рода си за България и негов автор и ръководител е старшина Борислав Домеников, гл. инструктор-специалист в Професионалния сержантски колеж на НВУ. Обучението продължава една седмица и в него участват 11 сержанти и войници от Българската армия.
Обучението е предимно с теоретична насоченост и е структурирано в две основни дисциплини – „Военно-лидерска подготовка“ и „Щабна подготовка“. Лекторите запознават курсистите с основни моменти от създаването, историята и структурата на  НАТО, както и с щабни процедури, с които нашите войници и сержантите са свикнали. В дисциплината за лидерска подготовка сержантите и войниците имат и практически занятия, които касаят работа в екип, процесите, които се развиват при формирането на един екип, взаимоотношенията между сержанта и офицера. Участниците тренират работа в екип, правят и проучване по тема, тясно свързана с НАТО.