Курсанти, военни полицаи и спец отряда на МВР в съвместна операция заловиха опасни престъпници

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, служители от сектор „Военна полиция“ и полицаи от сектор „Специални тактически действия“ на областната дирекция на МВР във Велико Търново успяха да обезвредят и задържат шестима престъпници. Операцията продължи няколко часа, преди особено опасните лица да бъдат задържани в изоставена сграда в землището на село Балван.
Снимка Снимка
Действията на екипите от трите ведомства бяха част от съвместно тактическо занятие, наречено „Съвместна тактическа операция за издирване и задържане на лица“. „Целта на това учение беше обучаемите и служителите на Военна полиция и на Областната дирекция да отработят всички въпроси, които могат да възникнат при издирване и задържане на лица с доказана особено опасна престъпна дейност. Курсантите успяха да приложат на практика знанията и уменията си по ориентиране и придвижване в местност по карта, по издирване на лица в планинско-гориста местност, по задържане на тези лица при провеждане на съвместна тактическа междуведомствена операция“, обяснява ръководителят на занятието майор гл.ас.д-р Кръстю Кръстев.
След това допълва, че подобни обучения помагат на бъдещите офицери да усъвършенстват лидерските си умения и полевата си натренираност.
В землищата на селата Балван, Ветринци и Емен преминаха всички етапи на занятието. То е започнало рано сутринта, след като на тел. 112 оперативният дежурен в Областна дирекция на МВР е получил сигнал, че издирвани въоръжени лица са засечени в землището на Ново село и се придвижват по нивите на запад към Балван.
Само 30 минути по-късно, в района на паметника на отец Матей Преображенски, вече са били сформирани съвместните екипи за провеждане на специализирана тактическа операция.
Снимка
„Занятието стартира с инструктаж и поставяне на задачи, като бяха сформирани три групи, които трябваше да проследят издирваните лица по получената информация и да открият местонахождението им в планинско-гористата местност. В рамките на първия етап военно-полицейските служителите и полицаите с помощта на курсантите се придвижиха в местността, ориентираха се по карта, снеха координати по точки и в определеното време достигнаха до крайната цел – обекта, в който бяха локализирани издирваните лица. Искам да кажа, че сградата,  в която премина последният етап от акцията, я ползвахме с изричното съгласие на собственика“, допълва още майор Кръстев.
Снимка Снимка
Занятието завърши с анализ на допуснатите слабости. „Това за всички участници в учението е от особено значение, защото грешките и пропуските могат да костват цялата операция. Набелязахме и мерки за тяхното отстраняване в рамките на следващите съвместни занятия“, коментира майор Кръстев.