Демонстративни стрелби проведоха курсантите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен

Офицери от армиите на Румъния, Латвия и Полша, ученици и курсанти от първи и втори курс наблюдаваха демонстративните стрелби на обучаемите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Демонстрациите се проведоха на артилерийския полигон „Марково“.
Началникът на Военния университет бриг. генерал Иван Маламов прие строя на курсантите и даде начало на демонстрацията, която беше финалът на едноседмично занятие, в което участва почти целият офицерски състав и всички обучаеми във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

Снимка

„Провеждаме тези стрелби всяка година. Те са бойни и бележат края на курс лекции за нашите обучаеми. И са демонстративни, защото целта ни е да покажем на курсантите от първи и втори курс с какво разполага факултетът, какво представляват занятията, в които им предстои да се включат и да ги мотивираме да бъдат усърдни в обучението си“, коментира деканът на факултета полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров. След това уточнява, че в демонстративното занятие участват курсанти от четвърти и пети курс от специализациите „Полева артилерия“, „Артилерийско и зенитно-ракетно въоръжение, оптика и бойни припаси“ и „Противовъздушна отбрана на войските“.

Снимка Снимка

„Първите стрелби бяха с леко стрелково оръжие - от пистолет „Макаров“ и пистолет „Зиг Зауер“ до фамилията „Калашников“. След това курсантите демонстрираха учебните минохвъргачки ЗУ-23 и по-тежките системи като стационарната минохвъргачка СПГ-9, която е предназначена за унищожаване на бронирани цели на противника.

Снимка

Продължиха с батальонната артилерия, а именно 120-мм минохвъргачка „Тунджа“ и със самоходните артилерийски системи, с които беше изпълнен залповият огън. Кулминацията винаги са стрелбите със 152-мм оръдие гаубица Д-20 и реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“, обяснява ръководителят на демонстративното занятие полк. доц. д-р инж. Станчо Станчев, който е началник на катедра „Артилерия и геодезия“ във факултета.
По традиция стрелбите започнаха с празничен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Иван и с кратка възстановка и изстрел на черешово топче, направена от представители на комитет „Крум Страшни“, чийто председател е полк. Марин Казаков.

Снимка

Сред гостите на занятието беше и зам.-областният управител на Шумен Сашо Евлогиев, който е възпитаник и дългогодишен преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“, бил е и декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Той подари на факултета книгата на полк.о.р. доц. д-р Петър Пашов „В служба на Родината“.