Кадетите от Професионалния сержантски колеж оцеляваха четири дни сред природата

С атрактивна и много динамична военно-приложна игра завърши четиридневното занятие по оцеляване на кадетите от Професионалния сержантски колеж на Националния военен университет „Васил Левски“. Обучаемите преодоляваха осем препятствия и демонстрираха уменията си в сглобяването на автомат „Калашников“, стрелба с пневматична пушка и оказване на първа медицинска помощ, преодоляване на препятствия с гуми, на заграждения, на тунел, водна преграда и противотанков ров. 

Снимка Снимка

Снимка
„Практическото занятие, с което приключи оцеляването, всъщност стартира ден по-рано. Обучаемите трябваше да извършат пеши марш до микроязовир „Беляковец“, където е мястото за разполагане на взвода. Там командирите на отделения, заедно със своите групи, извършват разузнаване, заемат района и го оборудват. Денят на военно-приложната игра, която е третият и последен етап от учението, започва за кадетите още преди изгрева със симулиране на нападение на базата“, разказва директорът на Професионалния сержантски колеж офицерски кандидат Крум Вачков.

Снимка Снимка

Снимка

 
Занятието по оцеляване започна с тренировка по взимане на военнопленник. Кадетите упражняваха поведение на военнослужещия при попадане в плен и при разпит, след това се учиха да устройват убежище и капани, да добиват вода и огън. Имаха ден за алпийска подготовка и приготвяне на храна, изработване на сечива и нощно ориентиране.