Ръчно изработени био сапуни и еко тор представиха на конференция курсантите от Националния военен университет

Бутикови сапуни, изработени в една от лабораториите по неорганична химия на Националния военен университет „Васил Левски“, показаха курсанти от факултет „Общовойскови“ по време на конференцията „Зелен пакт – бъдеще на Европа“. Домакин на форума беше Шуменският факултет „Артилерия, ПВО и КИС“, чиито курсанти се включиха в конференцията с идея за изработване на компостер. В събитието, организирано по инициатива на „Европа Директно“ – Шумен, участваха и възпитаници на СУ „Сава Доброплодни“ в града – една от гимназиите, с които Военният университет има договор за сътрудничество. 

Снимка

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бриг. генерал Иван Маламов, почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, съветникът по културните въпроси в консулството д-р Димитър Стойнов, зам.областният управител на Шумен проф. Сашо Евлогиев, директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова-Неделчева и ръководителят на център „Европа Директно“ Росица Василева уважиха началото на конференцията.

Снимка Снимка

„Днес, сред най-големите заплахи, са измененията на климата. Последствията от тях най-общо могат да се опишат като негативни изменения в околната среда, водещи до дисбаланс в регионалните екосистеми и в глобалната екология на земята. С всеки изминал ден стават все по-реални прогнозите, че климатът ще се променя много по-бързо и все по-агресивно. За да бъдат преодолени тези предизвикателства, Европейският съюз прие пакет от документи и предприе редица действия, наречени с обобщеното понятие „Европейска зелен пакт“. Вие сте бъдещето на България, но и на Европейския съюз. В тази си роля е много добре да станете част от процеса на формиране на собствените си мислене и действия, както и мисленето и действията на вашите близки и приятели. Сега сте още млади и в училище и в университета усвоявате необходимите знания за това как да живеете по-добре утре. Утре, когато ще сте вече пораснали, за да поемете отговорността да определяте как да стане това“, каза при откриването на срещата бриг. генерал Иван Маламов.
„Много интересен е фактът, че тази инициатива тръгва от военна структура. Това означава, че всички се обединяват около идеята за подобряване на бъдещето и живота ни. На мен само ми остава да ви пожелая успешна работа“, каза почетният консул Антонио Таркуинио, който подари на университета диптих на Васил Левски и Гарибалди. Двамата национални герои, са нарисувани така, че да гледат в бъдещето и погледите им да се събират в една точка. А автор е млад италиански художник, който вече е бил в България, допълни г-н Таркуинио.
Две зелени работилници са действали в дните преди форума в двата факултета на Военния университет. Курсантите и студентите във Велико Търново са решили да проверят възможно ли е в домашни условия да бъдат изработени екологични сапуни, а колегите им в Шумен са се посветили на направата на компостер.
„Ние направихме сапуните в една от нашите лаборатории, но ще предоставим рецептурника и всеки ще може да си ги направи и вкъщи.
„Избрахме рецепта в интернет, която след това аз подобрих и сапуните ни станаха интересни, ароматни и бутикови. От тук насетне ще участваме и в Коледните, и във Великденските базари на университета“, коментира доц. д-р инж. Галина Иванова, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“ в Националния военен университет „Васил Левски“, ръководител на работилницата. След това уточнява, че сапуните са изработени от курсанти и студенти от две специалност в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“. Обучаемите са използвали няколко вида масла и ароматни смеси и сапуните им ухаят на ягода, мента и лавандула.
„Ние решихме да направим компостер, защото в двора на факултета ни има достатъчно листна маса. Вместо да я изхвърляме, я събрахме и я превърнахме в еко тор, която ще използваме за градинките във факултета и насажденията, които имаме. Искаме идеята ни да е устойчива и да има бъдеще“, разказва ръководителят на работилницата в Шуменския факултет доц. д-р инж. Марияна Тодорова.
С дискусия по темата за зеленото бъдеще на Европа и с дегустация на биопродукти завърши конференцията.