Полк. Станислав Джонов се прости с бойното знаме на Военния университет

Полк. Станислав Джонов се прости с бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски“ на тържествена церемония и след близо 30 години служба във Военния университет, той премина в запаса.

Снимка Снимка

„Г-н полковник, приемете моите лични благодарности и тези на ръководството за всички години, в които неуморно се трудихте за издигане и утвърждаване авторитета на Българската армия. Благодаря ви за всички положени усилия да обучите и да помагате при обучението на нашите офицери“, каза по време на тържествения ритуал началникът на Военния университет „Васил Левски“ бриг. генерал Иван Маламов.
Той връчи на полк. Джонов сувенирен пистолет от името на министъра на отбраната. Офицерът вече от запаса получи и картина на великотърновския художник Светослав Петров.

Снимка Снимка

Близо 30 години е на служба във Военния университет полк. Станислав Джонов. Той е търновец по рождение, възпитаник е на Висшето народно военно училище „Васил Левски“, където е завършил специалност „Войсково разузнаване“. Военната му служба е започнала в Симеоновград, а през 1994 г. е назначен като асистент в катедрата по езикова подготовка на Военния университет. От 2012 г. е директор на департамент „Чуждоезиково обучение и физическа подготовка“. Има в биографията си редица курсове и отличия от началника на НВУ и от министъра на отбраната. Завършил е и Академия на сухопътни войски в Атина в Гърция.
„Всяко начало има край. Винаги ще помня началото, ще помня оня миг, в който целувах знамето и усещането, че моето аз се подчинява на нещо по-голямо и ставам част от нещо, което е повече от самия мен. Това нещо е България.
Бил съм в този строй и искам да ви кажа, че бъдещето на България като независима държава е във ваши ръце. Военното училище е възникнало преди да бъде свикано Учредителното събрание не с някаква имагинерна цел, а именно, за да може да даде възможност на това Учредително събрание да стане факт. Желая ви здраве и психическа устойчивост, за да понесете всички лишения на службата си. Пътят няма да бъде лек, ще имате разочарования, ще се чувствате изгубени, но повярвайте ми вашата душевна сила и любовта ви към България ще ви доведе до края“, каза в словото си полк. Джонов.