Национален военен университет "Васил Левски"

Бригаден генерал Иван Маламов уважи церемонията по откриване на обновената читалня във Военния архив

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов уважи церемонията по откриване на обновената читалня на Държавен военноисторически архив във Велико Търново. Ремонтът на читалнята, както и на административна част от сградата на архива, е извършен по проект „Красива България”.

Снимка

Церемонията беше съпроводена и с откриване на изложбата „70 години Държавен военноисторически архив. Живот, призвание, отговорност“. Експозицията е подредена във фоайето на сградата и в нея са включени документи, които разказват за историята, дейността и приноса на архива като част от Националния архивен фонд на Република България, неговата роля и значение като институция с общонационално значение. В експозицията са представени материали по създаването и организацията на деловодството и архивното дело в Българската армия. Изложени са печатни издания на архива, награди, с които е удостоен и получени подаръци от чужди военни делегации.
На церемонията присъстваха доц. д-р Михаил Груев, който е председател на Държавна агенция „Архиви“ и областният управител Георги Гугучков.
„Адмирации и за обновената читалня и за по-красивата административна сграда. Поздравявам ви от името на академичната общност на Националния военен университет и от свое име по повод 70-та годишнина от създаването на Държавния военноисторически архив. Експозицията, която разгледах във фоайето, е доказателство за значението и ролята на военния архив като институция с общонационално значение“, каза в приветствието си към директора на архива Светлин Радев и към неговите гости и колеги.