Национален военен университет "Васил Левски"

Третокурсникът Давид Варданян извади Богоявленския кръст

Третокурсникът от Националния военен университет „Васил Левски“ курсант сержант Давид Варданян извади Богоявленския кръст от водите на река Янтра.

Снимка Снимка

За куража си да скочи в ледените води на реката и да се пребори за кръста, той получи награди от Великотърновския митрополит Григорий, от зам.-областния управител Станислав Николов, от зам.-кмета Снежана Данева, от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

Снимка

„Скачам за кръста за втори път, но го хващам за първи път, което ме направи много щастлив. Надявам се този така стар и светъл ритуал да бъда продължен във времето и предаван през поколенията. И на всички именици желая здраве и благополучие“, каза курсант-сержант Варданян минути след като получи благословията на Великотърновския митрополит Григорий. Курсантът, който учи „Материални средства, придвижване и транспорт“, призна, че въпреки топлия януари, водата е била доста студена, но студът не е пречка за него да участва в празника. „Празникът е изключително хубав и се радвам, че се включих в ритуала с надеждата да бъда здрав и да имам успехи и в личен, и в професионален план“, каза още Давид.

Снимка Снимка

Снимка

25 курсанти скочиха в Янтра, за да опитат да стигнат първи до Богоявленския кръст. Половината от тях участват в ритуала за поредна година, а един от смелчаците - курсант сержант Тихомир Стоянов вече е вадил кръста.