Национален военен университет "Васил Левски"

Националният военен университет посрещна първите кандидат-резервисти

Първите кандидат-резервисти за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия влязоха в Националния военен университет „Васил Левски“. До края на юни те ще преминат три етапа на военна подготовка. След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Освен това те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура. „От днес започва изпълнението на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. Поставяме началото на една нова задача, с която е натоварен Националният военен университет, а именно да постигнем добра подготовка на бъдещите резервисти. Те ще преминат три етапа на подготовка – начална, специална и колективна, ние ще дадем всичко от себе си, за да бъдат те отлични войници и се надявам, когато излязат от тук, да си тръгнат удовлетворени от престоя си в Националния военен университет“, коментира началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. След това допълни, че вторият курс за резервисти в Българската армия е планиран за месец юли, като целта е през шест месеца доброволният резерв да бъде попълван с нови желаещи. Кандидат-резервистите бяха посрещнати тържествено на Строевия плац на НВУ. На церемонията присъстваха зам.-министърът на отбраната Александър Петков, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, Великотърновският митрополит Григорий, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и областният управител Людмила Илиева, която подари на началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов икона на свети Георги.

Снимка

Зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя на курсантите от Националния военен университет и след това приветства първите български граждани, изявили желание да служат в доброволния резерв на Българската армия.

Снимка

„Уважаеми кандидат-резервисти, адмирирам вашето желание да се обучавате и да се присъедините към състава на Въоръжените сили. За нас то значи много и ние ще положим всички усилия да посрещнем вашите очаквания. Осъзнатото желание да служиш на родината си и да си подготвен за това винаги трябва да се адмирира и поощрява. Чест ви прави, че решихте да сторите това и че сте от първите, които ще се присъединят към тази програма. Защитата на отечеството е висша ценност“, каза в словото си ген.-лейтенант Илиев. И допълни, че не случайно този пилотен проект започва в НВУ, защото именно тук проектът ще бъде успешен и ще мотивира повече български граждани да искат да бъдат подготвени и да защитават националната ни сигурност. „298 кандидати изявиха желание, 128 преминаха през целия подбор. Кандидатите трябваше да отговарят на определени критерии, да преминат през медицински и психологически прегледи за удостоверяване на физическата им и психическа пригодност. 128 са първите, които успешно преминаха подбора. 14 % са с висше образование, 85 % има завършено средно и два процента са с основно образование. Гражданските специалности, които са завършили кандидат-резервистите, са в много широк спектър. Сред тях има завършили национална сигурност и отбрана, графичен дизайн, банково дело, транспорт, туризъм, селско стопанство, спорт и други. 64 от кандидатите са на възраст до 25 години, 28 са до 30 г. и 36 са в диапазона 30-40 години“, обяснява началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков. И допълва, че всички те ще сключат договор с началника на НВУ. За времето на срочната служба резервистът ще получава основно месечно възнаграждение около 1100 лв. Началникът на Център „Професионално и продължаващо обучение“ във Военния университет подполковник Стефан Маринов посрещна кандидат-резервистите, които започват обучението си във факултет „Общовойскови“ на НВУ „Васил Левски“. „Тук приехме 94 кандидати-резервисти. Приехме 70 мъже и 24 жени. 30 бъдещи резервисти започват подготовката си във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен“. Началната им подготовка продължава един месец – до 10 февруари, като на 8 февруари те ще положат военна клетва“, коментира подп. Маринов. След това на резервистите предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификация „Автоматчик“ за факултет „Общовойскови“ и квалификация „Номер от разчет“ за факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка. В НВУ кандидат-резервистите са настанени в напълно обновения Пети учебен корпус, където има оборудвани и реновирани 123 спални помещения, пет лекционни зали, канцеларии и перални помещения.

Снимка

Направеният ремонт на сградата е на стойност малко над 2,8 млн. лв. Около 480 000 лв. струва оборудването и обзавеждането в корпуса. Всички бъдещи резервисти са осигурени с униформено облекло и снаряжение, подсигурено е и храненето им, разказва подполковник Павлин Глушков, който изпълнява длъжността зам.-началник по логистиката. Обновената сграда беше тържествено открита с водосвет, отслужен от Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.