Бригаден генерал Димитър Хлебаров изнесе лекция пред курсантите в НВУ

Командирът на Командването за комуникационно информационна поддръжка и киберотбрана бригаден генерал Димитър Хлебаров изнесе лекция пред курсантите и офицерите на Националния военен университет „Васил Левски“. Той гостува във Военния университет по покана на началника бригаден генерал Иван Маламов и се включи в поредицата от срещи „Лектори – вдъхновители“.

Бригаден генерал Димитър Хлебаров изнесе лекция пред курсантите в НВУ

„Надявам се след тази лекция, тези от вас, които си задават въпроса защо съм тук и какво искам да направя с бъдещето си, да са намерили отговор. Знам, че това е един от особените въпроси, чиито отговор е трудно да намерите докато сте на курсантската скамейка“, каза пред бъдещите офицери бригаден генерал Хлебаров. Той представи структурата, мисията, функциите и бъдещето на командването, което ръководи, както и своето развитие в армията.

Бригаден генерал Димитър Хлебаров изнесе лекция пред курсантите в НВУ

„Разочарование ме доведе във Военния университет, но не съжалявам за избора си. Когато завършвах училище, и аз като всички, бях поставен пред дилемата в каква посока да тръгна. Тогава можехме да кандидатстваме само в един университет и единствената възможност за втори избор, бяха военните училища. Да бъда офицер не ми беше мечта, насочил се бях към една нова за онези години специалност, която подготвяше инженери в строго определени области. Приемаха само пет човека, аз бях трети по успех, но въпреки това не ме приеха. На моето място приеха друг. Така, на 18 години, се сблъсках с реалността“, призна бригаден генерал Хлебаров.

Той разказа на младите си колеги, че е бил истински разочарован, защото ценностната система, в която тогава е бил възпитан, се е сгромолясала в краката му. Принципите за чест, дълг, достойнство, справедливост и равенство, в които е вярвал, е срещнал именно във Военния университет, където избрал да бъде свързочник. 

„Виждам, че тези принципи продължават да са на почит тук. Адмирации за това, което прави ръководството на вашето училище. Имате право да се чувствате горди с това, че сте се отдали на една толкова благородна професия. Тя ви лишава от някои благини на младостта, но след време ще можете да ходете с гордо вдигнати глави. Затова, бъдете хора на дълга, честта, достойнството и лоялността. Човек, който притежава тези четири качества, за мен е човекът на днешното време, този, на когото държавата се крепи. Не е нужно да си премиер, министър или депутат, за да можеш с ръка на сърце да кажеш: „Аз си върша добре работата“. Ако си мислите, че не ви забелязват, защото не сте на висок пост, това не е вярно. Човек, който си върши отлично работата, никога не остава незабелязан“, категоричен беше бригаден генерал Хлебаров, който сподели пред курсантите, че винаги дава шанс на хората, които искат, но не могат. И каза: „Аз подкрепям тези, които имат желание да работят. Щом имат желание, те ще се научат. А тези, които имат знания, но не искат да работят, те може и да пречат на другите. На тези, които се борят и имат желание да работят, аз позволявам да имат претенции за развитието си. На тези, които са се примирили, гледат да им е лесно, изпълняват, но не са инициативни, на тях не позволявам никакви претенции“.

В края на лекцията, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов връчи на бригаден генерал Димитър Хлебаров плакет на Военния университет.