Бригаден генерал Иван Маламов участва в тържественото откриване на музей „Тутраканска епопея“

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски" бригаден генерал Иван Маламов беше сред официалните гости при тържественото откриване на мемориалния комплекса „Тутраканска епопея 1916 г.". Той, президентът Георги Първанов и кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов, прерязаха лентата на иновативния и съвременен музей, който разказва събитията от септември 1916 г. и пази завета на 4-та Преславска дивизия и на плеядата участници в Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа.

Бригаден генерал Иван Маламов участва в тържественото откриване на музей „Тутраканска епопея“Бригаден генерал Иван Маламов участва в тържественото откриване на музей „Тутраканска епопея“

„Ние, от Националния военен университет „Васил Левски", сме убедени, че пазенето на родовата памет е в основата на нашата държава. И сме благодарни, че имаме възможността да сме тук днес, защото събития като това несъмнено ще помогнат да изпълним нашата мисия - да възпитаме тези момчета и момичета по най-достойния начин да пазят родината ни и да знаят, че всяка жертва в името на нашия народ няма да остане непочетена", каза в словото си бригаден генерал Иван Маламов, който през 2021 г., заедно с кмета на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов, направи първата копка на готовия вече Национален парк на воинската слава. За участието си в изграждането на мемориала, началникът на НВУ получи почетна значка от кмета на Община Тутракан.

Бригаден генерал Иван Маламов участва в тържественото откриване на музей „Тутраканска епопея“

Почетният караул от Националния военен университет и Военният духов оркестър направиха празника в мемориала „Военно гробище – 1916 г." край Тутракан още по-тържествен. На откриването присъстваха и курсантите, които придружаваха бригаден генерал Иван Маламов в събора-възпоменание през 2021 г., когато беше направена първата копка на мемориалния комплекс.

Стотици жители на Тутракан и област Сливен, гости от цялата страна и от Румъния дойдоха на тържеството, което беше уважено от народния представител и бивш премиер на България Бойко Борисов, евродепутата Емил Радев, представители на общински и областни институции и обществени организации. Както и Георги Първанов, в чийто президентски мандат е започнало изграждането на мемориалния комплекс „Военно гробище – 1916" край с. Шуменци, Тутракан.

На 6 септември, в деня, превърнал се в символ на националното единство на българите, при Тутракан, български воини жертват живота си за освобождението на Добруджа. Славните войски от 3-та Българска армия на ген. Стефан Тошев, извършват мълниеносен щурм на силно укрепената румънска военна крепост под командването на генерал Пантелей Киселов. Превземат я и така възстановяват националното достойнство и поруганата чест на българския народ.