Една традиция, траеща вече 25 години

В продължение на 25 години ръководителят на Университетската библиотека на НВУ „Васил Левски" в район Велико Търново Ваня Илиева посреща курсантите-първокурсници. По традиция, всяка година новоприетите курсанти посещават библиотеката и се запознават с нейния колектив. 2023 година не е изключение. Ваня Илиева сподели, че Випуск 2023-2028г. е много важен за нея, поради факта, че това е последният випуск, който тя посреща, тъй като в края на декември 2023 година преминава в заслужена почивка.

Една традиция, траеща вече 25 годиниЕдна традиция, траеща вече 25 години

Тя се обърна към курсантите със следните думи: "Не позволявам на никой да прояви слабост и да си тръгне от тук. Животът ще ви срещне със страшно много трудности и от вас зависи да проявите търпение и да продължите напред".

Една традиция, траеща вече 25 години

 След което прочете изказване на израелския писател и литературовед Амос Оз, което гласи: "Да, може да избереш да крещиш срещу мрака, но можеш и да се опиташ да запалиш свещичка. Според мен, ако човек стане свидетел на голямо бедствие, да кажем пожар, пред себе си има три принципни възможности. Първата, бягай надалеч, колкото се може по-бързо и остави бавните да изгорят. Втората, напиши гневно писмо на главния редактор на вестника и настоявай отговорните за пожара хора да бъдат незабавно уволнени. Третата, донеси кофа с вода и я излей върху пламъците. Ако не намериш кофа, вземи чаша. Ако нямаш чаша, използвай чаена лъжичка. Чаени лъжички има навсякъде. Да, знам, чаената лъжичка е малка, а пожарът огромен, но ние сме милиони и всеки разполага с чаена лъжичка. Призовавам хората, които споделят мнението ми, да не бягат. Да не пишат гневни писма. По-добре да действат, макар и с чаена лъжичка. Да тръгнат по улиците и с малка чаена лъжичка на ревера за да се разпознават, да знаем, че сме заедно в едно братство, в един орден, без значение от религия и раса, наречен "Орденът на чаената лъжичка". В подкрепа на тези думи Ваня предложи: "Нека и ние с вас създадем такова братство на чаената лъжичка. Дали ще гасим пожар, дали ще помагаме в наводнения, дали ще помагаме на колега в беда, всеки според възможностите си, но да си помагаме. Вие сте един малък випуск и имате огромната възможност да се опознаете, да си споделяте и да не бъдете орел и рак и щука. Да не бъдете врагове". Курсантите-първокурсници единодушно се съгласиха да участват в т. нар. "Братство на чаената лъжичка".

Срещата приключи с почерпка, подготвена специално от ръцете на Ваня за новоприетите курсанти. "Хляб замесен с всичките ми молитви към вас за здраве, търпение и успех през всичките тези 5 години, които ви предстоят на територията на НВУ", каза с усмивка тя.