Историкът доц. Милен Михов дари книги на Националния военен университет „Васил Левски“

Книги от личната си библиотека дари на Националния военен университет „Васил Левски“ историкът доц. д-р Милен Михов. Заглавията са 28, част от тях са на военна тематика, част са свързани с историята на България. Всички книги вече са във фонда на кабинета по военна история „Гоце Делчев“, където бяха приети от доц. д-р Марко Златев, преподавател по военна история.

Снимка

Кабинетът беше открит през ноември миналата година, в деня, в който Военният университет празнува 142 години от основаването си. Учебната зала беше реализирана и изцяло оборудвана със съдействието на народни представители от 44-то Народно събрание. За откриването на кабинета в Националния военен университет пристигна и тогавашния министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Докато работихме по тази идея, дадох дума, че ще даря книги, които да бъдат в помощ на обучението на курсантите. Оказа се, че през последните четири години в служебния си кабинет в София съм натрупал доста заглавия и голяма част от тях са свързани с българската история. Това са книги, които със сигурност ще направят настоящите обучаеми горди български офицери“, коментира доц. Милен Михов, който като депутат, активно съдейства за създаването и оборудването на кабинета по военна история.

Доц. Михов признава и това, че много скоро ще направи още едно дарение от книги на Националния военен университет. „Това са книги, които спасихме от една стара къща в търновско село. Когато собственикът й, англичанин, я напусна, заглавията останаха тук. Книгите са на военна тематика. Има такива, които са свързани с историята на въоръжението, има и за бронетанкова техника от Втората световна война, при това попаднахме на страници, пълни със схеми, чертежи и снимки. Това са изключително ценни книги, техният собственик е бил запален по историята и военната техника. Събирал е заглавия на английски, френски и немски език“, обяснява доц. Михов.

Предстои книгите да бъдат подредени, защото библиотеката на англичанина все още е в насипно състояние. Ако има заглавия, които се нуждаят от реставрация, и това ще бъда направено, преди да бъдат дарени на Военния университет, уточнява доц. Милен Михов.