Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев изнесе лекция пред курсантите

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев изнесе лекция пред офицери, преподаватели и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. Той беше гост във Военния университет по покана на началника бригаден генерал Иван Маламов и се включи в поредицата от срещи „Лектори – вдъхновители“.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев изнесе лекция пред курсантитеКомандирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев изнесе лекция пред курсантите

„Аз съм възпитаник на НВУ „Васил Левски“ и това беше единственият ми избор. Бях решил, че ще ставам офицер и не подадох документите си в нито един друг военен или цивилен университет. Ако не ме бяха приели тогава, отивах войник на границата според разпределението. Но мечтите ми се сбъднаха. Приеха ме и завърших успешно разузнавателния профил. Това исках, защото целта ми беше да стана парашутист. До ден днешен не съжалявам за направения избор и пак бих избрал точно този път за мой живот и за мое професионално развитие. От първия миг, в който влязох във Военния университет, винаги съм се гордял, че съм част от Българската армия“, каза генерал-майор Явор Матеев.

Той призна пред бъдещите офицери, че ги чака не лек път, че ще има разочарования и вероятно някои от тях ще искат да се откажат. „Но всеки от вас, когато е избрал да дойде тук, е избрал да постави на първо място пред себе си като лична задача службата в името на обществото и България. И после е всичко останало. Помнете, че животът и службата са един кръговрат. Ще има периоди, когато ще се чувствате не особено видими, но ще има периоди, в които ще сте горди, че сте избрали да бъдете офицери. Ако по сърце ви е да бъдете офицери на майка България, оставете всичко друго дребно и бъдете офицери. Стойте твърдо на предизвикателството, когато го поемете, защото Родината повече от всякога има нужда от вас. Вярвайте в това и в себе си“, каза още генерал-майор Матеев. И сподели, че въпреки всички трудности, които той е имал и продължава да среща в професията си, всеки ден я носи в сърцето си и отива с усмивка и любов дори и на срещите, за които предварителна е наясно, че няма да са най-приятното преживяване. Затова: „Не се възгордявайте. Никога няма да знаете всичко. Но знайте това - офицерската професията е огромна отговорност пред семейството, пред приятелите, пред формированието, в което служите, пред Въоръжените сили, към които принадлежите и пред Родината“.

В края на срещата, заместник-началникът по логистиката на НВУ „Васил Левски” полк. инж. Георги Пенчев връчи плакет на НВУ на генерал-майор Явор Матеев.