Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се срещна с офицери и курсанти в НВУ

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов гостува в Националния военен университет „Васил Левски" по покана на началника бригаден генерал Иван Маламов и се включи в поредицата от срещи „Лектори – вдъхновители".

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се срещна с офицери и курсанти в НВУКомандирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се срещна с офицери и курсанти в НВУ

„Уважаеми курсанти, както каза бригаден генерал Маламов, има голяма вероятност някои от вас да реализират своите кариери във флота, тъй като флотът има всички специализации, които вие учите. Затова приех поканата на началника на Националния военен университет, за да мога да ви представя флота. Освен това, като бъдещи офицери вие трябва да умеете да разбирате защо се случват някои процеси, коя е първопричината на тези процеси, защо едни държави действат по един начин, други държави по друг и да осъзнаете къде е мястото на България във всичко това. И като български офицери трябва винаги да знаете, че българският национален интерес стои над всичко. Съюзите и коалициите са нужни и са хубави, но много често те са временни и историята го е доказала. Но националните интереси, това което е жизнено важно за една държава, е непреходно", каза контраадмирал Михайлов.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се срещна с офицери и курсанти в НВУ

След това призна, че като офицер, който носи морска униформа, за него центърът на света е морето. „Флотът оперира основно в Черно море, а Черно море от векове е пресечна точка на много интереси. Тези интереси са свързани със сферите на влияние, с възможностите за търговия, свобода за реализиране на тази търговия и достъп до морските пътища. В последните години с развитието на добива на природен газ и нефт от морските недра, към сферите влиза и енергетиката", допълни още командирът на Военноморските сили.

Той говори пред курсантите и офицерите в Националния военен университет за търговията и морските търговски пътища, за икономическите интереси, преплетени с политиката на държавите, за които морето е от ключово значение, както и как всичко това се отразява върху живота на България и как го променя. Обясни на бъдещите офицери колко важи на пристанищата ни, какъв дял има морският туризъм в икономиката на страната ни и каза: „За да го има всичко това, за да бъде сигурна търговията и безопасно корабоплаването, е отговорен Флотът. Това са предизвикателствата, които ежедневно стоят пред нас".

Контраадмирал Михайлов представи структурата на Военноморските сили, в която влизат Хидрографската служба, Морската вертолетна авиобаза, Отрядът за електронно разузнаване, ротата „Военна полиция", формированието за осигуряване и поддръжка, Духовият оркестър, който е визитната картичка на Военноморските сили.

„Най-елитните ни офицери обаче са част от Групата за морски специални сили или т. нар. морски тюлени. Те могат всичко и ви казвам това без капка преувеличение. Малко са тези, които успяват да преминат всички изпитания и да останат в групата, но тези, които останат, наистина могат всичко под вода, във въздух и на сушата. Сред тях има и възпитаници на Националния военен университет и те изключително достойно представят Университета", обясни контраадмирал Михайлов.

В края на срещата бригаден генерал Иван Маламов връчи на контраадмирал Михайлов плакета на Националния военен университет „Васил Левски".