Командването на Втора механизирана бригада гостува в НВУ „Васил Левски“

Лекция за лидерството изнесе пред обучаеми от Националния военен университет „Васил Левски“ командирът на Втора тунджанска механизирана бригада в Стара Загора бригаден генерал Станимир Христов. Той гостува във Военния университет заедно с командването на бригадата и така екипът на военното формирование се включи в поредицата от срещи „Лектори – вдъхновители“, която започна миналия месец с лекцията на министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Командването на Втора механизирана бригада гостува в НВУ „Васил Левски“Командването на Втора механизирана бригада гостува в НВУ „Васил Левски“

„Бригаден генерал Христов е възпитаник на Националния военен университет и аз съм много щастлив да ви го представя. Той е тук с бойното знаме на бригадата, което е огромна чест за нас“, каза в началото на срещата началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

„Структурата, мисията и задачите, които бригадата изпълнява се формират въз основа мисиите на Въоръжените сили. Нашата бригада участва в охрана на границата, както и в много сериозни и тежки международни учения. Имаме честта нашата бригада да бъде първа в сформирането на батальонната бойна група на територията на Република България с рамкова държава Италия. Групата е факт от март миналата и аз съм изключително горд с момчетата и момичетата в нея, защото те изпълняват съвестно своите задължения и не отстъпват по абсолютно нищо на нашите колеги от другите армии, които участват в бойната група“, каза бригаден генерал Христов.

Командването на Втора механизирана бригада гостува в НВУ „Васил Левски“

След това той говори за военното лидерство и за важните качества, които всеки бъдещ командир на взвод трябва да притежава. „Вие ще започнете службата си точно като командири на взвод. Първото, с което ще се сблъскате е фактът, че вашите подчинени ще знаят повече от вас и ще имат по-голям опит от вас. Не се страхувайте от това. Не се страхувайте да питате, не се страхувайте да грешите. Безгрешни хора няма, аз, че съм вече бригаден генерал, също допускам грешки.

Помнете, че, като лидери и командири, е важно да сплотявате подчинените си. Опознавайте ги, ако можете да им помагате, помагайте. Не унижавайте и не толерирайте. Не забраняйте, че всеки има чест и достойнство и вие трябва да уважавате честта и достойнството на хората, които ръководите. Иначе те ще ви отговорят със същото неуважение. Запомнете и това – службата не започва и не свършва с вас. Армия ще има и след вас“, коментира още бригаден генерал Христов.

След него пред курсантите застана началникът на Щаба на бригадата полк. Атанас Георгиев, за да им представи задачите, с които се занимава Щабът. Пред бъдещите офицери говориха още командирът на рота от многонационалната бойна група капитан Захарий Димитров, зам.-командирът на логистично осигуряване полк. Галин Каракоев и двама млади офицери, които са завършили Националния военен университет миналата година. Те споделиха пред своите по-млади колеги какви очаквания са имали, когато са започвали службата си и как са се променили година по-късно.

Курсантите видяха двама български военнослужещи от 38 механизиран батальон, които показаха въоръжението, с което работят. Срещата завърши с лекция за токсичното лидерство на старшина Людмила Данчева и с изпълнение на Духовия оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев.

Преди концерта бригаден генерал Станимир Христов връчи на началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов плакет на бригадата и картина за спомен от гостуването във Велико Търново.