Курсант-старшина Даниел Костов получи Академичната награда „Трети март“

Курсант-старшина Даниел Костов е тазгодишният носител на Академичната награда „Трети март". Той получи отличието си на тържествена церемония, част от военния ритуал, с който Велико Търново отбеляза Националния празник на България 3 март. Кметът на Община Велико Търново и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов връчиха на курсант-старшина почетна грамота, настолен пластичен и малък нагръден знак.

Курсант-старшина Даниел Костов получи Академичната награда „Трети март“Курсант-старшина Даниел Костов получи Академичната награда „Трети март“

„За мен е чест да бъда носител на наградата „Трети март". Приемам я като признание за вложения труд в обучението до момента. А също и разбирам, че пътят, по който вървя, е правилният. Смятам, че несгодите и трудностите, които ме спохождат докато вървя по пътя към офицерската корона, са ме изградили и продължават да ме изграждат като достоен човек. Осъзнавам напълно отговорността, която поемам, така както хората, платили с кръв цената днешният ден да бъде празник, да бъде ден на мир и спокойствие за нас и семействата ни и, за да може в България да има държавност", каза курсант-старшина Костов, след като прие наградата. Бъдещият офицер благодари на ръководството на Военния университет за номинацията, на своите командири, колеги и приятели, както и на семейството си, за подкрепата.

Курсант-старшина Даниел Костов получи Академичната награда „Трети март“Курсант-старшина Даниел Костов получи Академичната награда „Трети март“

„Ще си позволя да цитирам един изпълнен с достойнство български офицер - полк. Борис Дрангов, който казва, че животът не се мери по дължина, а по съдържание. Точно тези думи ме карат да давам най-доброто от себе си и да бъда пример за всеки мой подчинен. Най-големите награди за мен са верността, уважението от поверените ми хора и пламъкът в техните очи", каза още курсант-старшина Костов.

Той завършва обучението си в Националния военен университет „Васил Левски" във факултет „Сигурност и отбрана", специализация „Разузнаване" и гражданска специалност „Национална и регионална сигурност". Средният му успех е отличен 5,65, а успехът му от държавния изпит по гражданската му специалност е отличен 6,00.

Курсант-старшина Костов участва в Представителния курсантски блок на НВУ, има призови места в Държавния военен шампионат по дуелна и щафетна стрелба и е бил на обучение по „Еразъм +" в Румъния и Кипър. В Румънския град Сибиу е завършил успешно курс по разузнавателна подготовка, а в Ларнака - курс по лидерска подготовка. Владее английски език по стандартите на НАТО и изучава турски език.

Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски" и Военният духов оркестър участваха във военния ритуал, с който Велико Търново чества Националния празник 3 март.

Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов прие строя на курсантите и се включи в тържеството, както и в ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника „Майка България" и пред паметника на първия български генерал търновеца Сава Муткуров.

Денят започна с откриването на изложба с въоръжение, униформи и артефакти, войнишки чай и др. пред паметника „Майка България" и завърши с тържествена проверка на площад „Цар Асен I" пред крепостта Царевец. В тържествената проверка участваха почетни роти на НВУ „Васил Левски".