Курсанти и кадети се състезаваха във военно-приложна игра

Военно-приложна игра се проведе днес в Националния военен университет „Васил Левски“. 44 курсанти от трите факултета и кадети от Професионалния сержантски колеж, разпределени в четири отбора, се състезаваха и демонстрираха бързина, сила и прецизност при справяне с предизвикателствата.

Военно-приложна игра 2023Военно-приложна игра 2023

Всички участници в играта преминаха през пет учебни центъра. Курсантите и кадетите стартираха с общо контролно упражнение на единна пътека с препятствия. Пътеката е дълга 400 метра и състезателите трябваше да я преминат два пъти, за да преодолеят всички препятствия по нея – траншея, ров, лабиринт, преодоляване на двуметрова стена, а след това и на разрушена стълба, изкачване по вертикална стълба, пробягване по хоризонтална греда, изскачане от кладенец…

Военно-приложна игра 2023Военно-приложна игра 2023

Вторият център е щафетна игра „Миниране на участък“. Третият – преодоляване на заразена с бойни отровни вещества местност. Тук състезателите ще трябва да поставят противогази и да обличат защитно облекло и да преминат през опасния участък.

Военно-приложна игра 2023Военно-приложна игра 2023

Четвъртият център е наречен „Отваряне на кутия с инструкции“. Тук ще имат 10 минути, за да решат задача, която ще им позволи да отворят кутията. И петият център е разглобяване и сглобяване за норматив на лека картечница „Калашников“ и автомат „Калашников“. Освен време, курсантите и кадетите трябваше да покажат и абсолютна прецизност.

Военно-приложна игра 2023Военно-приложна игра 2023

Курсанти месиха козунаци и боядисваха яйца и подготовката за това започна ден по-рано. Момичетата и момчетата успяха да боядисат 600 яйца и да изпекат 300 козунака, а в самия ден на играта приготвиха и пици за 400 човека.

Галерията със снимки може да видите тук.