Курсанти от НВУ участваха във възстановката на Мурската операция

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха в зрелищна военноисторическа възстановка, която се проведе в Музея на бойната слава в Ямбол. Бъдещите лейтенанти, заедно с повече от 100 възстановчици от цялата страна, както и техни колеги от Румъния, пресъздадоха Мурската настъпателна операция на Първа българска армия срещу войските на Третия райх по време на Втората световна война.

Курсанти от НВУ участваха във възстановката на Мурската операцияКурсанти от НВУ участваха във възстановката на Мурската операция

Клубът за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“ реализира възстановката, наречена „Унгарска пролет, 1945“.

Курсанти от НВУ участваха във възстановката на Мурската операция

Мурската операция е проведена в периода 29 март до 13 май 1945 г. Целта на настъплението е да се прекрати използването от Вермахта на петролните извори в района на град Нагканижа. Бойните действия започват на 28 март 1945 след като на 27 март 1-ва армейска моторизирана дружина част от основните сили на Първа българска армия поема в направление Ногбайон, за да премине в настъпление. От другата страна на фронта са разположени германски военни части на 46-и моторизиран корпус на Вермахта, окопали се за отбрана. Трети украински фронт, Съветското командване и Българската армия настъпват успяват да отблъснат хитлеристките части. Бойните действия са подновени на 7 май, когато германците са доразгромени и пленени.

В Мурската операция участва и 29-ти Ямболски полк, който дава много жертви. Полкът е бил дислоциран на мястото, където днес се намира Музеят на бойната слава.

Музеят беше отворен през целия ден и посетителите имаха възможност да разгледат запазената военна техника от периода на Втората световна война и да хапнат войнишка боб чорба, сготвена в полевата кухня на авиобаза „Безмер“.