Премини към основното съдържание

Курсанти от Шуменския факултет на НВУ бяха гости на иновативна изложба във Варненска галерия

Курсанти от Шуменския факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“ бяха гости на изложбата на проф. д-р Светослав Косев в Арт Галерия Ларго във Варна. Събитието се реализира под патронажа на почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио и с финансовата подкрепа на студио за игри „Зариба“.

Гости на изложбата на проф. д-р Светослав Косев в Арт Галерия Ларго във Варна

„Получихме поканата да бъдем сред официалните гости на изложбата лично от г-н Таркуинио, който преди два месеца участва в нашата конференция „Зелен пакт – бъдеще на Европа“. Форумът тогава беше организиран  по инициатива на „Европа Директно“ в Шумен и курсантите от двата факултета на Военния университет се представиха с атрактивни новаторски идеи, свързани с идеята за по-чиста природа“, разказва доц. д-р инж. Марияна Тодорова, преподавател в Шуменския факултет на НВО.

Изложбата в галерия „Ларго“ е била по повод 700 години от смъртта на Данте Алегиери. Преподавателят във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Светослав Косев е показал графики, вдъхновени от безсмъртната творба на италианския пот „Божествена Комедия“. Експозицията включва 16 литографии, осем посветени на песни от „Ад“, пет на „Чистилище“ и три на „Рай“. В изложбата са участвали и ас. д-р Симеон Желев с калиграфия и ръчно изработени книги, и гл.ас. д-р Атанас Марков - с приложение за добавена реалност. Тримата работят заедно в арт групата Co-Interaction, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високо технологични средства.