Курсанти участваха в традиционния ритуал за Богоявление

Представителни роти от Националния военен университет „Васил Левски“ се включиха в традиционния ритуал за Богоявление. На площада пред Царевец Великотърновският митрополит благослови знамето на Военния университет, след което поведе шествието до Владишкия мост.

Курсанти участваха в традиционния ритуал за БогоявлениеКурсанти участваха в традиционния ритуал за Богоявление

Близо 30 курсанти скочиха във водите на Янтра, за да опитат да хванат Богоявленския кръст. Водната битка наблюдаваха началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов и неговите заместници, както и областният управител инж. Георги Гугучков, кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-кметът Нейко Генчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, директорът на Областната дирекция на МВР стари комисар Димитър Машов и още много ръководители на общински и областни институции.

Курсанти участваха в традиционния ритуал за БогоявлениеКурсанти участваха в традиционния ритуал за Богоявление

Атракцията на празника обаче бяха малчуганите от детска градина „Соня“, които се появиха на ритуала, облечени в курсантски униформи. Идеята за това е на директорката на детската градина Жаклин Павлова и на началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Децата са от група „Пчелица“ и са най-малките членове на Национален и Общински комитет „Васил Левски“, създаден преди 18 години. За това време в детската градина са завършили вече пет випуска, възпитани в идеалите на родолюбие и почит към героите в славната ни история.

Курсанти участваха в традиционния ритуал за Богоявление

Денят започна с тържествена служба в Катедралния храм „Рождество Богородично“. Отслужи я Великотърновският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от епархията.