Курсантите от Националния военен университет гледаха мюзикъла „Службогонци”

Курсантите от Националния военен университет „Васил Левски” гледаха мюзикъла „Службогонци” от Парашкев Хаджиев. Заедно с бъдещите офицери, в салона на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, беше и синът на проф. Парашкев Хаджиев – Светослав Хаджиев.

„Проф. Парашкев Хаджиев е най-продуктивният български композитор на музикално-сценични творби. Автор е на 21 опери, сред които са „Луд гидия”, „Албена”, „Мария Десислава”, шест оперети и два мюзикъла, един балет, както и на пет оперети за деца. Всички български музикални театри и сега играят неговите произведения. Повече от 150 са премиерите на неговите творби у нас и в чужбина - в Румъния, Русия, Полша, Чехия, Германия, Белгия”, каза минути преди началото на представлението директорът на театъра Васил Вълчев. След това допълни, че мюзикълът „Службогонци” е сред обичаните заглавия в репертоара на Музикално-драматичния театър във Велико Търново.

Мюзикъла „Службогонци” Мюзикъла „Службогонци”

Спектакълът е посветен на 110-годишнината от рождението на Парашкев Хаджиев, на 70 г. от създаването на професионалния драматичен театър в старата столица и на 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър. „Службогонци” е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 г., а с него е открита новата музикална сцена в града. От тогава, вече 50 години, мюзикълът не слиза от афиша на великотърновския театър.

„Уважаема публика, уважаеми артисти, много съм щастлив, развълнуван и благодарен, че заедно отбелязваме 110 години от рождението на Парашкев Хаджиев и 30 г. он неговата смърт. Той е автор на 39 музикално-сценични произведения, което е завидно по обем творчество и е повод за гордост”, каза и Светослав Хаджиев.