Курсантите-випускници вървяха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Курсантите-випускници от Националния военен университет „Васил Левски“ вървяха по пътя, по който преди 155 г. са минали и четниците на Хаджи Димитър и Стефан Карадажа преди последната им битка. Походът на курсантите от випуск „Васил Левски“ завърши пред паметника на Хаджи Димитър в местността „Бузлуджа“, където тържествено бяха отбелязани 155 г. от последната битка на четата, в която е убит и войводата Хаджи Димитър.

Курсантите-випускници вървяха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа Курсантите-випускници вървяха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Сред официалните гости беше и началникът на Военния университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, който поднесе венец и цветя пред паметника на войводата. Бригаден генерал Маламов също измина пътя на четата, заедно със заместниците си полк. Георги Крайнов, полк. инж. Георги Пенчев и полк. инж. Иван Йовков.

Курсантите-випускници вървяха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа Курсантите-випускници вървяха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Сред гостите беше и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков, който се срещна и разговаря с курсантите от випуск „Васил Левски“.

След панихидата, отслужена от казанлъшки свещеници и ритуала по поднасяне на венци и цветя, курсантите и всички присъстващи, наблюдаваха историческата възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Възстановката беше подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен шипченски полк – Казанлък" с участието реконструктори от цялата страна. Велико Търново беше представено от о.з. полковник Евгени Пенчев и майор Ивелин Тодор, който е заместник-командир на Курсантския батальон в Националния военен университет.

снимки: курсант- младши сержант Ивана Гиздова