Министърът на отбраната Димитър Стоянов чете лекция пред курсанти и офицери от НВУ

Лекция на тема „Мотивацията да служим на България“ изнесе министърът на отбраната Димитър Стоянов пред курсанти и офицери от Националния военен университет „Васил Левски“. Министър Стоянов гостува във Военния университет по покана на началника бригаден генерал Иван Маламов, който днес даде старт на поредицата от срещи, наречена „Лектори – вдъхновители“. Заедно с министъра, гост в НВУ беше и началникът на политическия кабинет на министерство на отбраната Владко Владов.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов чете лекция пред курсанти и офицери от НВУМинистърът на отбраната Димитър Стоянов чете лекция пред курсанти и офицери от НВУ

„Нашата мисия е да възпитаваме нашите курсанти умствено, физически и морално тези млади хора, които са бъдещето на Българската армия. Те са направили изключително достоен избор – да служат на България и заслужават нашето уважение“, каза в началото на срещата бригаден генерал Иван Маламов.

„Мотивът инициира движение. Да мотивираш хората, означава да ги накараш да вършат това, което ти искаш и в същото време те да са сигурни в постигането на желания от теб резултат. Да направиш така, че те да ти вървят, да следват твоите крачки и твоето движение и да вървят напред. Лидери са тези, които успяват да накарат своите подчинени да изпитват лично удовлетворение от това, което трябва да изпълняват. А вашата основна мисия тук каква е – да трупате знания. Вашите преподаватели точно това правят - те по един или друг начин се опитват да ви накарат да придобиете и повече, и повече знания. Да знаете, да умеете да ги прилагате в практиката и съответно тяхната основна задача да ви мотивират, а вие чрез своята вътрешна мотивация да чувствате необходимостта от трупането на тези знания“, каза министър Стоянов.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов чете лекция пред курсанти и офицери от НВУМинистърът на отбраната Димитър Стоянов чете лекция пред курсанти и офицери от НВУ

Той говори за вътрешната и външната мотивация, това колко важно е планирането, както и умението добре и правилно лидерът да умее формулира и изразява идеите си. „Признавам ви, че веднъж само съм наказвал и още съжалявам за това, защото си мисля, че не съм бил достатъчно убедителен, за да мотивирам този мой подчинен. Наградите са друг вид външна мотивация, която понякога се превръща в демотивация, когато награди получават всички. По-съществена и по-сложна е вътрешната мотивация – вие да искате да постигате целите на тези, които ви ръководят. И вие ще разберете това, когато завършите, защото тогава ще излезете от ролята си на мотивирани и ще станете мотиватори. Тогава ще трябва да научите характерите на своите подчинени, да придобиете умението да разбирате знанията им и да усещате какво ги мотивира. Ето за този момент са ви нужни знания, затова отново ще ви повторя - желанието за знание е вътрешна мотивация“, каза още министър Стоянов. И допълни: „Мотивирайте хората под вас да мислят и то да мислят нестандартно. Не казвайте искам да се случи непременно по моя начин и така, както аз го искам. Слушайте другите и търсете индивидуалния подход.“

За участието на курсантите в наряди, ритуали и тържества и за липсата на компенсации особено, когато това се случва в почивни дни, за възможността стипендиите им да бъдат обвързани с минималната работна залата, за остарялата материална база и липсата на нови образци въоръжение, с които те да се запознават и да работят още докато са в Националния военен университет, питаха курсантите своя гост.

„Вие давате наряди и участвате ритуали, защото сте се заклели и защото така трябва. И защото сте обучаеми с особен статут. А наредба за този ваш особен статут няма. Благодарение на вашия началник бригаден генерал Иван Маламов в момента работна разработваме такава наредба, която ще определи вашия статут и ще каже – може да правите това, това – не можете. Тази наредба ще повлече промени и в законодателната уредба, затова е нужно търпение, за да направим нужното в правно-нормативната дейност“, заяви Димитър Стоянов.

Той призна пред обучаемите, че технологичната база е важна, че е вид мотивация, затова и въпросът е сложен. „Ясно ми е, че при вас модернизацията изостава, водим разговори за това, но и тук е нужно време. Иска ми се да отделим повече пари за Националния военен университет. Но в момента работим с пари от бюджет 2022. Затова, ако ви кажа, че всичко ще се промени след два месеца, ще ви излъжа. Обаче съветът ми към вашите началници и командири е да искат, въпреки документацията, която трябва да попълвате, искайте“, каза още министър Стоянов.

След лекцията началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов връчи на министър Димитър Стоянов плакета на Националния военен университет с думите: „Г-н Стоянов, работил съм с петима министри. Вие сте този, който разпореди съставянето на работна група, за да бъде създадена наредба за статута на курсантите“. От своя страна министър Стоянов връчи на бригаден генерал Иван Маламов плакета на Министерството на отбраната.

Преди да се срещнат с курсантите и офицерите, двамата проведоха работна среща, на която бриг.-генерал Маламов запозна министър Стоянов със специалностите и учебно-материалната база на Военния университет.