Началникът на НВУ „Васил Левски“ беше гост на тържествата в Бяла Черква

Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски" и Военният духов оркестър участваха в тържествата в чест на 148 г. от Априлското въстание и 48 г. от обявяването на Бяла черква за град. Гост на празника беше и началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

Началникът на НВУ „Васил Левски“ беше гост на тържествата в Бяла Черква Началникът на НВУ „Васил Левски“ беше гост на тържествата в Бяла Черква

Честването започна с ритуал по издигане на националното знаме и с панихида за загиналите въстаници, която свещеници отслужиха в църквата „Св. Димитър".

Една от атракциите за всички гости и жители на Бяла черква е възстановката на събитията, случили се през май 1876 г. Преди 148 години 101 белочерковци напускат Бяла черква, водени от Бачо Киро и се включват в четата на Бачо Киро и поп Харитон. Това е четата, която води 9-дневни героични сражения в Дряновския манастир. Във възстановката участват членове на регионални клубове на Национално дружество „Традиция" и читалищни самодейци.

Началникът на НВУ „Васил Левски“ беше гост на тържествата в Бяла Черква Началникът на НВУ „Васил Левски“ беше гост на тържествата в Бяла Черква

Изходен пункт на белочерковските въстаници е била местността „Черничака". Всяка година официалните гости и участниците в тържествата стигат до местността с факелно шествие, водено от Военния духов оркестър на НВУ. Там всички отдават почит на загиналите белочерковци, станали основното ядро на четата на Бачо Киро и поп Харитон. В Бяла черква днес има 96 паметни плочи, поставени по фасадите на домовете на участниците в Дряновската епопея. Всеки път щом участниците в шествието достигнат до къща с паметна плоча, се чуват изстрели в чест на героя.

След това честването продължи на площад „11 май", където бригаден генерал Иван Маламов прие тържествения строй на курсантите и поднесе цветя пред паметника на Бачо Киро.

Денят завърши с тържествена заря.