Премини към основното съдържание

НВУ и община Габрово подписаха рамково споразумение

Рамково споразумение за сътрудничество подписаха началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов и кметът на Община Габрово Таня Христова. Заедно с г-жа Христова във Военния университет беше и зам.-кметът Невена Минева, която отговаря за ресор „Образование, социални дейности, култура и туризъм“.

Снимка

Договорът предвижда обмен на опит, идеи и добри практики, разработване на съвместни инициативи и проекти, обучения, стажове и курсове, които дават по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студенти от НВУ „Васил Левски“. Двете институции ще си партнират при проучвания и научни изследвания в областта на публичната администрация, местното самоуправление, действия при управление на кризи. Ще организират и провеждат съвместно годишнини от исторически събития, национални, регионални и църковни празници, празниците на двете институции и ще кандидатстват заедно по проекти в областите на интерес на двете страни по оперативните програми с финансиране с национални и европейски средства.

Снимка Снимка

След официалното подписване на договора бригаден генерал Иван Маламов показа на гостите Симулационния център за борба с бедствия и аварии, създаден по мащабен проект, в който НВУ участва заедно с още три висши училища, два института на БАН и неправителствени организации.

Снимка

„Оборудването и софтуерът, с които центърът разполага, позволяват създаването на виртуален свят, в който да бъдат разигравани сценарии за планиране, управление и действия в рамките на разнородни кризисни ситуации. Можем да моделираме взривни устройства, пожари, химическо и радиационно заразяване, наводнения, разрушаване на сгради и обекти, респективно създаване на разнообразни сценарии на критични ситуации“, каза полк. проф. д-р Свилен Стефанов, който е член на научния екип, разработил проекта. Той представи на г-жа Христова и най-новата тренировъчна симулация, над която той и колегите му работят.

Симулацията е сценарии за наводнение, причинено от скъсване на язовирна стена. „ Целта ни е да проиграем колкото пъти е нужно този сценарии, да използваме различни стратегии и подходи за разрешаване на кризисната ситуация. Така можем да търсим оптимални решения и максимална ефективност на спасителните отряди. И, разбира се, да бъдат минимизирани и щетите, и човешките жертви“, коментира още полк. Стефанов.

„И при нас наводненията, пожарите, а от няколко години и силните ветрове, създават сериозни проблеми. Ще бъде изключително полезно да преминем обучение в центъра и да проиграем и ние действията си при евентуални рискови ситуации“, коментира Таня Христова.